Aflevering 11: De hartstocht van jouw onderneming

Doelstelling blogserie Leiderschap

Meer weten over de doelstelling van deze blogserie over leiderschap? Klik dan hier:

Toon text

Inleiding
De blogserie Leiderschap: IK, WIJ, ZIJ heeft de volgende doelstellingen:

1. IK: Leidinggevenden bewust maken van hun diepste drijfveren en de gevolgen daarvan voor effectief leiderschap – blogs 1-4
2. ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun bijdrage aan het functioneren en de groei van medewerkers en teams – blogs 5-8
3. WIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun rol in de organisatie en de organisatiedoelen – blogs 9-12
4. ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun rol bij het doorvoeren van veranderingen – blogs 13-16
5. IK, WIJ, ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van de essentie van luisteren voor goed leiderschap – blogs 17-20

Deel 3 WIJ: Leidinggeven aan je organisatie

Volgens Jim Collins zijn ondernemingen succesvol als zij weten wat hun talent, wat hun brandstof en wat hun hartstocht is. In zijn boek Good to great noemt hij dit het Egelprincipe. In dit elfde blog staat de vraag centraal: wat is de hartstocht van jouw onderneming?

Wat is de hartstocht van jouw onderneming?

De hartstocht van je onderneming gaat over vragen als: waar wíl je je als bedrijf op richten? Waar wordt jouw bedrijf ‘warm’ van? Wat kun je als onderneming met hart en ziel ‘verkopen’? Collins geeft het volgende voorbeeld:

De G2G-bedrijven werden niet plotsklaps verliefd op iets. Ze waren verstandig genoeg om het andersom te doen. Ze deden alleen die dingen waar ze hartstocht voor voelden. Leidinggevenden bij Kimberly-Clark richtten zich op de consumentenmarkt voor papierproducten voornamelijk omdat ze daar meer passie voor voelden. Zoals een leidinggevende het formuleerde: ‘De traditionele papierproducten zijn oké, maar ze hebben gewoon niet het charisma van een luier.’ (Collins 2014, p. 112)

De hartstocht van Loopbaanparadox

In de vorige twee blogs liet ik zien waar het talent en tegelijk ook de economische brandstof van Loopbaanparadox zit. Deze komen samen in de verbinding van de zeven kerncompetenties zoals verwoord in mijn visiedocument – http://loopbaanparadox.nl/2014/wp-content/uploads/2014/06/Visiedocument-Kwetsbaarheid-is-Kracht.pdf (zie blog 9 en 10).

Toen ik onlangs een kennismakingsgesprek voerde met een klant, vertelde ik kort over mijn loopbaan. Hij keek me op een gegeven moment vragend aan en vroeg toen: ‘Je hebt je altijd bewogen op het snijvlak van kwetsbaarheid en zingeving?’ Ik was verrast. Hij wist precies ‘mijn hartstocht’ te verwoorden. Blijkbaar was die in mijn verhaal goed duidelijk geworden. Hoe mijn hartstocht in de praktijk uitpakt, vertel ik hieronder.

Denktank

In het vorige blog beschreef ik het nut van een denktank om te achterhalen wat het talent, de brandstof en de hartstocht van een onderneming is, en om hieraan goed vorm te kunnen geven. Zelf ben ik iemand met veel ideeën. Soms staan deze mijn focus in de weg. Voor mij is het belangrijk om mijn ideeën te delen met de collega’s binnen het Loopbaanparadox Netwerk. Zij houden mij op koers.

Dat geldt evengoed voor grote(re) bedrijven. Ik denk dat de bankencrisis en  de economische crisis mede zijn veroorzaakt door te grote ego’s die te solistisch aan de slag waren. Ze bleven niet bij de hartstocht van hun bedrijf en wilden scoren. Dat heeft hun en ons veel gekost. Goede denktanks kunnen veel problemen voorkomen.

Het verhaal van Peer

Peer had ernstige psychische schade opgelopen in zijn werk. Hij was in de ziektewet terechtgekomen en moest op zoek naar een baan bij een andere werkgever.

Door de kennis van het disfunctioneren van zijn psyche en persoonlijkheid en door present te zijn zonder hoge doelen, kon ik een sterke band met Peer opbouwen. Dit was nodig. Hij was zijn vertrouwen in de mensheid verloren door wat er was gebeurd. Onze gesprekken gaven hem, naast een goede behandeling bij een psycholoog, de mogelijkheid om te herstellen. Dit was voorwaarde voor het vinden van ander werk. Tegelijk wist ik wat voor Peer van waarde was in zijn leven: hij wilde dienstbaar zijn. Hij vond een baan waarin hij de ruimte kreeg om verder te re-integreren. Ook toen bleef ik dicht in de buurt. Zijn evenwicht was broos. Hij vond het fijn om eens in de maand nog langs te komen. Soms kon ik een aantal tips geven. Of gewoon even luisteren.

Deed ik dit omdat het ‘mijn werk’ is? Ja! En tegelijk ook zeker: Nee! Mijn hart gaat sneller kloppen waar het leven geschaafd is en ik samen met mensen met voorzichtige stappen mag zoeken naar een nieuw begin. Daar ligt mijn hartstocht.

Een kanttekening bij succes = talent + brandstof + hartstocht 

Wanneer we weten wat ons talent is, de brandstof van onze economische motor en onze hartstocht, ontstaat een overlap tussen de drie cirkels, het grijze vlak. Dat is ons succes!

Toch wil ik hierbij tegelijk een kanttekening plaatsen. Alleen talent + brandstof + hartstocht kán het menselijk maatwerk in de weg staan.

In het geval van Peer deed ik het laatste deel van het traject op mijn kosten. De offertes van zijn oude werkgevers waren opgebruikt en Peer had zelf niet het inkomen om mij te betalen. Maar het was mijn hartstocht dat Peer goed zou kunnen functioneren. En ik wist dat hij mij daarbij langer nodig had dan hij kon betalen. De ‘winst’ voor mij lag in het succes van dit traject: dat Peer stevig in zijn nieuwe baan zou functioneren, zonder te veel risico van terugval!

Dit traject vond dus niet plaats op het snijvlak van talent, brandstof en hartstocht. Maar soms geef ik de voorkeur aan talent en hartstocht boven economische brandstof, zodat anderen er beter van worden.

Groeivraag

Wat is jouw hartstocht, de hartstocht van jouw bedrijf of organisatie? Wat doe je met deze wetenschap? Wat wil je ermee? Hoe ga je dat doen?

Vooruitblik

Volgende week kijken we naar het profiel van de leidinggende die past bij een succesvolle onderneming die weet wat haar talent, brandstof en hartstocht is.

Bronnen voor deze serie

Meer weten over de bronnen die voor deze serie zijn geraadpleegd? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

 • Ardon, A. (2013), Doorbreek de cirkel! Hoe managers onbewust verandering blokkeren, Amterdam / Antwerpen: Uitgeverij Business Contact.
 • Benedictus van Nurcia (2008), De regel van Sint-Benedictus, Amsterdam: Athenaeum – Polak & Van Gennep.
 • Collins, J. (2014), Good to Great. Nederlandstalige editie. Waarom sommige bedrijven een sprong vooruit maken… en andere niet, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
 • Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
 • Derkse, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.
 • Hulst, P. van der (2008), Ergotherapeutische interventies in de balans van Arbeid en Gezondheid. Onderzoeksscriptie: Opleiding voor Arboconsultants, Master of Occupational Health, NSPOH.
 • Introductiecursus Presentietheorie (2014) http://www.presentie.nl/educatie/cursussen/120-zesdaagse-cursus-introductie-in-de-presentietheorie-2013
 • Leergang Beleef Benedictus (2014) http://www.beleefbenedictus.nl
 • Rossum, Cora van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Uitgave Loopbaanparadox.
 • Rossum, Cora van (2015), Verbinding creëren door te luisteren, in: CoachLink Magazine 3, pp. 82-85.
 • Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt iedere maandag.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl – 21-9-2015

Dit vind je misschien ook leuk...