14b Gevaar

Doelstellingen van de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

‘Stilte staat tegenover zelfzucht en gebed tegenover grootspraak.’ Dat is een heel korte samenvatting van wijze woorden die ik las bij Abraham Heschel, een joodse filosoof, en die alles te maken hebben met karaktervorming, het onderwerp van deze blogserie.

Karaktervorming gebeurt daar waar jij je laat veranderen aan het leven. Deze verandering ontstaat waar jij je verhoudt tot ‘het anders’ in jezelf, in de ander en het andere. Tot dat wat we snappen, kunnen we ons gemakkelijk verhouden. In het leven komen we echter voortdurend zaken tegen in onszelf, in de ander en in het andere die we helemaal niet goed snappen. De neiging die dan automatisch ontstaat, is om in afweer te stappen, een oordeel te vellen of onze ogen te sluiten. En juist wanneer we dat niet doen en ons verhouden tot ‘het anders’ waarmee we geconfronteerd worden, ontstaat karaktervorming.

De stilte schept ruimte voor de confrontatie met het andere. In de stilte stopt de gerichtheid op alleen onszelf. In de stilte komt de grootspraak tot zwijgen. In de stilte vallen het (ant)woord en het weten weg. Dan kunnen we op andere gedachten komen. De stilte schept ruimte voor karaktervorming.

Ik zoek zelf een aantal keren per jaar een week(end) de stilte om zo de grote woorden om en in mijzelf weer even kwijt te raken. Te komen bij niet-weten. Ook mijn eigen angst en onzekerheid onder ogen te zien, die meestal oorzaken zijn van grootspraak. En zo nieuwe gedachten op te kunnen laten komen. Deze manier van leven helpt mij om te oefenen, zodat ik mijn karakter in kleine stappen kan vormen. Een levensproces.

Een andere vorm om tot stilte én karaktervorming te komen, is bewust reflecteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een dag- of logboek. Hoe reageerde ik in deze (werk)situatie? Zou dit anders kunnen? Hoe wil ik mij ontwikkelen? Wat staat mij daarbij in de weg? Wat is mijn kracht?

Nog een manier om je karakter te vormen, is door middel van een intervisiegroep. Een intervisiegroep kan je helpen om je eigen dilemma’s, ontwikkelpunten en vragen met anderen onder woorden te brengen en anderen de gelegenheid te geven je een spiegel voor te houden.

Een persoonlijk voorbeeld. Ik heb een eigen bedrijf. Dat betekent dat ik behalve concrete prestatiedoelen (bijvoorbeeld: ik wil dan en dan een workshop hebben ontwikkeld) ook oefen- en ontwikkeldoelen stel. Ik ben iemand met veel visie. Omdat ik behoorlijk introvert ben en eigenlijk ook best verlegen, breng ik die visie niet zo makkelijk voor de bühne. Mijn oefen- en ontwikkeldoel is dat ik mijn visie zo verwoord dat ik anderen ermee help om zich te ontwikkelen en zo mijzelf zichtbaar maak met mijn visie. Dit gaat over karaktervorming. Dan gaat het over mijn eigen dilemma’s onder ogen zien en daarmee dealen. Stilte, intervisie, supervisie en goede collegiale contacten helpen mij om met mijn dilemma’s te dealen.

Ik zie het leven als een speelveld waarop allerlei toestellen staan die ik mag ontdekken, verkennen, ermee oefenen en zo mijzelf ontwikkelen. Dat helpt me om niet teleurgesteld te raken over al die dingen waar ik niet tevreden over ben, die niet gelukt zijn en die ik niet gehaald heb. Ik mag oefenen. Ik mag spelen.

Karaktervorming kan alleen plaatsvinden wanneer we tot stilte en tot stilstand komen, sprakeloos en ant-woord-loos durven worden en zo andere gedachten toelaten. In de komende blogs beschrijf ik twintig eigenschappen of elementen die bijdragen aan karaktervorming. Deze eigenschappen of elementen keren terug in de parabels over de familie Bever die ook deel uitmaken van deze blogserie.

Ik hoop dat de blogs en parabels je helpen om tot stilstand te komen en zo in kleine stappen je eigen karakter te vormen!

 

14b. Gevaar

Boaz Bever rent zo snel als zijn korte poten hem dragen kunnen naar de ouderlijke burcht. Hijgend rolt hij door de deur. ‘Vader, Moeder…’

Verschrikt kijken zijn ouders op. Wat is dit? Zo kennen ze Boaz niet, altijd eigengereid, niet bang, en zelfs behoorlijk overheersend. Al is hij, nadat hij na een conflict met zijn vader heeft gehad en een jaar is weg geweest, veranderd.

‘Vader, Moeder, Vos is gekomen!’

Vos, de vijand bij uitstek. Als hij in dit gebied zijn territorium bouwt, zijn ze allemaal verloren.

Vader Bever rent naar buiten, zwemt een rondje en slaat met zijn platte staart op het water. Gevaar!!

Alle Bevers verzamelen zich. Kort legt Vader Bever uit wat er aan de hand is. Vos moet direct afgeleid worden, zodat hij zich hier niet vestigt. Maar eerst moeten de andere dieren, die evenveel gevaar lopen als zij, worden gewaarschuwd. Een taak voor Boudewijn, van BOBE Marketing en Communicatie.

In korte tijd is de ruimte rond de beverburcht van Vader en Moeder Bever volgestroomd. Muis, Egel, Eekhoorn, Mol, Konijn, Haas. Vader Bever heeft Uil geïnformeerd en gevraagd of hij de leiding over deze bijeenkomst wil nemen.

Uil heeft nog iemand uitgenodigd. Iemand waar de dieren erg bang voor zijn. Arend. Sluiks kijkt elk dier om de paar minuten omhoog, naar de top van de boom. Stel dat hij aanvalt. Uil kan hem wel hebben uitgenodigd, maar met Arend ben je je nooit zeker van je leven. Er is spanning voelbaar.

‘Beste dieren van de vennen. Er dreigt gevaar. Boaz Bever heeft Vos gezien en dat is een slechte zaak. We weten allemaal dat wanneer hij hier met zijn familie een burcht bouwt, velen van jullie hun leven niet zeker zijn. Hoe krijgen we het met elkaar voor elkaar om Vos weg te jagen?’

Het blijft stil.

‘Ik wil hem wel afleiden,’ zegt Haas na een poos. ‘Ik ben sneller dan hij.’

‘Dat vind ik erg moedig,’ reageert Uil. ‘Het is zeker niet zonder gevaar wat je aanbiedt.’

‘Dat weet ik,’ zegt Haas. ‘Ik ben ook bang. Straks pakt Vos mij. Maar het gaat om ons allemaal, daarom wil ik het doen. Ik ben de snelste.’

‘Dan wil ik nog een voorstel doen,’ zegt Uil. ‘Haas gaat in het zicht van Vos lopen. Zodat Vos ook echt in actie komt. Tijdens de achtervolging duikt Arend naar beneden en grijpt Vos. Zo zijn we waarschijnlijk voor altijd van hem af.’

Een beetje besmuikt kijken de dieren naar boven. Ze zijn nog steeds bang voor Arend. Ze weten niet of ze hem echt kunnen vertrouwen. Misschien pakt hij Haas wel in plaats van Vos. Tegelijk zijn ze blij dat hij hen komt helpen. Ze zijn trots op Haas die het aandurft om met Arend Vos weg te jagen. Wat een held!

(Dit verhaal is een verwerking van Blog 14a. Moed met zachtheid.)

Groeivraag

Wat herken je (niet) van Haas in dit verhaal? Kun je een gebeurtenis herinneren? Neem de tijd om hierover na te denken en schrijf enkele gedachten op die in je naar boven komen.

Bronnen voor de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Dam, A. van (2009), De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren, Amsterdam: Ambo.

Derks, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.

Grün, A. (2010), Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, Baarn: Forte Uitgevers BV.

Halík, T. (2016), Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven, Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum.

Ouaknin, M. (2001), De tien geboden, Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rossum, C. van, ‘Angst is niet iets om bang voor te zijn’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 4, pp. 55-58.

Rossum, C. van, ‘Verbinding creëren door te luisteren’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 3, pp. 80-83.

Rossum, C. van, ‘Gezond en duurzaam werken – een leerproces voor werkgever en werknemer!’, in: CoachLink Magazine 2016, nr. 5, pp. 56-59.

Rossum, C. van, ‘Leidinggeven aan gezond en duurzaam werken’ in: CoachLink Magazine 2016, nr. 6, pp. 70-73.

Sinek, S. (2016), Begin bij het waarom. De gouden cirkel van ondernemen, Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt wekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –12-6-2018

Dit vind je misschien ook leuk...