Nederig en leiderschap

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De tweede serie richt de schijnwerpers op Albert Einstein. In deze aflevering: In deze aflevering: hoe nederigheid en leiderschap bij elkaar horen…

SpaceXperience

In 2017 en 2018 veranderde de Ziggo Dome in een schitterend universum met sterren en planeten. André Kuipers nam zijn publiek mee op een nieuwe, spectaculaire ontdekkingsreis naar outer space in SpaceXperience. Zeer indrukwekkend! Het doel van Kuipers was zijn boodschap in een prachtige verpakking neer te zetten en zo bij te dragen aan een duurzame grote kleine wereld voor grote kleine mensen.

 

Grootsheid en nederigheid

Astronauten als André Kuipers en Wubbo Ockels hebben vaak aangegeven hoe klein zij zich voelden als aardbewoners. Op verre afstand keken ze naar dat kleine bolletje waarop miljarden mensen in beweging waren. Het maakte hen klein en nederig en heel bewust van de kwetsbaarheid van de planeet aarde en haar bewoners. Het maakte hen rentmeesters van dat kleine bolletje en zij kwamen als ‘predikers’ van een nieuw en duurzaam wereldbeeld terug.

Einstein had diezelfde beleving van grootsheid. Hem werd wel gevraagd of hij in God geloofde. Daarop reageerde hij als volgt:

‘Mijn religiositeit bestaat uit een nederige bewondering voor de oneindige superieure geest die zichzelf onthult in het weinige dat we van de kenbare wereld kunnen begrijpen. Deze krachtige emotionele overtuiging van de aanwezigheid van een superieure, redenerende macht die zich openbaart in het onbevattelijke heelal, vormt mijn idee van God.’

 

Kennis is macht!?

‘Kennis is macht!’ wordt wel gezegd. Zelf heb ik juist niet die beleving. Meer weten – meer over mensen weten, meer mijzelf kennen, meer kennis over het nieuws dat mij via de media bereikt – geeft mij aldoor het gevoel minder te weten. Klein te zijn. Dus probeer ik vaker om mijn grote mond te houden en te denken dat ik het wel snap.

 

Nederigheid in relatie tot de ander

Ik geloof dat nederigheid en leiderschap direct met elkaar verbonden zijn. En dat geldt niet alleen voor onze verhouding tot de kosmos, maar ook voor onze verhouding tot mensen. Want ook wanneer ik mij als mens wil verhouden tot de ander of het andere, ontdek ik dat ik vaak maar weinig weet. Zomaar een klein voorbeeld. Bij het schrijven van dit blog ligt een stevige aanvaring met een collega nog maar net achter mij. We stonden allebei onder druk en luisterden naar wat we wilden horen. Daarna konden we elkaar niet meer horen en kwam het tot een clash. Dat was niet fijn, maar uiteindelijk hielp het. Want door erover te spreken, gingen we weer naar elkaar luisteren. En toen bleken we echt de woorden en ook de behoeften van elkaar niet gehoord te hebben. Ja, dan clash je…

Of een ander beeld. Ik trek al een aantal gesprekken met een cliënt op. Iemand met een hoge inhoudelijke functie in de ICT. Aan het einde van het traject wil hij dat ik zijn cv beoordeel. Met enig schaamrood op mijn kaken word ik me ervan bewust dat ik eigenlijk geen letter snap van de hele inhoud van het cv. Hij is ver mijn meerdere op dit gebied. Dat neemt niet weg dat ik  hem prima kan adviseren over de opbouw en de inhoud van zijn cv. En dat is in dit geval mijn rol… Dat houdt mij nederig…

 

Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Isaacson, W. (2014), Einstein. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek/Het Spectrum.

Hendrik Lorentz. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 5-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –18-06-2019

Dit vind je misschien ook leuk...