Aflevering 9: Het talent van jouw onderneming
Doelstelling blogserie Leiderschap
Meer weten over de doelstelling van deze blogserie over leiderschap? Klik dan hier:
Toon text
Inleiding
De blogserie Leiderschap: IK, WIJ, ZIJ heeft de volgende doelstellingen:
1. IK: Leidinggevenden bewust maken van hun diepste drijfveren en de gevolgen daarvan voor effectief leiderschap – blogs 1-4
2. ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun bijdrage aan het functioneren en de groei van medewerkers en teams – blogs 5-8
3. WIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun rol in de organisatie en de organisatiedoelen – blogs 9-12
4. ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun rol bij het doorvoeren van veranderingen – blogs 13-16
5. IK, WIJ, ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van de essentie van luisteren voor goed leiderschap – blogs 17-20
Deel 3 WIJ: Leidinggeven aan je organisatie
In dit negende blog staat de vraag centraal: wat is het talent van jouw onderneming?
Want leidinggeven gaat niet alleen over jezelf (deel 1, blogs 1-4) of over je relatie tot je medewerkers (deel 2, blogs 5-8). Leidinggeven doe je aan je onderneming. En wanneer zijn ondernemingen succesvol? Volgens Jim Collins als zij weten wat hun talent, hun brandstof en hun hartstocht is. In zijn boek Good to Great noemt hij dit het Egelprincipe. In dit derde deel van de blogserie over leidinggeven gaat het over dit principe (blogs 9-11) en welke leiderskwaliteiten (blog 12) vereist zijn om jouw bedrijf van ‘good’ in ‘great’ te veranderen.
Het Egelprincipe
Collins stelde zichzelf de volgende vraag: kan een goede onderneming veranderen in een geweldige onderneming, en zo ja, hoe? Hierbij zocht hij naar tijdloze, universele antwoorden die op elke organisatie toepasbaar zijn. Zo kwam hij tot Good to Great (G2G)-bedrijven. Hij ontdekte dat een ‘great’ bedrijf werkt volgens het Egelprincipe.
Van een egel is bekend dat hij gericht op één doel af gaat. Als dit wordt verhinderd, zet hij zijn stekels op. Als het gevaar is geweken, zet hij de tocht naar zijn doel voort. Zo bereikt hij wat hij wil. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vossen. De vos probeert veel doelen tegelijk te verwezenlijken, maar is daarbij gefragmenteerd en diffuus bezig. Hij bereikt veel minder snel en effectief zijn doel dan de egel.
Volgens Collins is het Egelprincipe een “simpel, glashelder concept dat voortvloeit uit een diepgaand inzicht in de samenhang van de volgende drie cirkels” (Collins 2014, pp. 99-100):
- G2G-talent. Waarin is jouw bedrijf de allerbeste? En net zo belangrijk: waarin is jouw bedrijf níét de allerbeste? Deze eigenschap omvat meer dan een kerncompetentie. Een kerncompetentie geeft nog geen garantie op de ‘allerbeste zijn’.
- G2G-economie. Op welke brandstof loopt de economische motor van jouw bedrijf? Alle G2G-bedrijven ontwikkelen een scherp inzicht in hoe ze een zo groot mogelijke geldstroom en winst kunnen genereren. Én ze ontdekken de beste ‘brandstof’ voor hun economische motor.
- G2G-passie. Wat roept de hartstocht op van je onderneming? G2G-bedrijven richten hun activiteiten op die zaken die hun passie hebben. Waarbij Collins ook schrijft: hartstocht kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd.
In het onderstaande schema wordt dit verbeeld. Een onderneming in het gebied waar de drie cirkels elkaar overlappen, is succesvol.
(Collins 2014, p. 120)
Wat is het talent van jouw organisatie?
De eerste vraag van Collins is: wat is het talent van jouw organisatie? In het Egelprincipe wordt hiermee bedoeld dat je als bedrijf dat talent ontwikkelt en verwezenlijkt waarin je potentieel de allerbeste kunt zijn. Wanneer je weet wat je talent is, kun je als ‘een egel’ vanuit dat simpele gegeven naar je doelen gaan werken. Ik geef een voorbeeld van mijn eigen bedrijf.
Het talent van Loopbaanparadox
In 2014 bracht ik vanuit mijn bedrijf Loopbaanparadox een visiedocument uit: http://loopbaanparadox.nl/2014/wp-content/uploads/2014/06/Visiedocument-Kwetsbaarheid-is-Kracht.pdf (30-03-2015). In dit document bespreek ik de zeven kerncompetenties van Loopbaanparadox:
- Specialist op het gebied van lichamelijk (dis)functioneren
- Specialist op het gebied van psychisch (dis)functioneren
- Specialist op het gebied van (dis)functioneren van de persoonlijkheid
- Specialist op het gebied van geestelijk of spiritueel beleven
- Specialist op het gebied van waardegestuurd leven
- Specialist op het gebied van presentie
- Specialist op het gebied van modificeren, mediëren en coachen
Toch zeggen deze kerncompetenties los van elkaar niet waar het talent van Loopbaanparadox ligt. Het talent van mijn bedrijf ligt in het integreren van de zeven kerncompetenties. Deze integratie is het gevolg van mijn eerdere ervaringen als ergotherapeut, sociaal en pastoraal werker en loopbaanadviseur. Ik wilde de competenties die ik hierin had verzameld, bundelen, omdat ik merkte dat ik hiermee iets unieks te bieden had. Hoe dat in de praktijk gaat, maak ik duidelijk in het voorbeeld van Thea.
Het verhaal van Thea
Thea is leidinggevende in de gezondheidszorg. Ze voelt zich overbelast en wil tegelijk onderzoeken wat zij voor nieuwe keuzes in haar loopbaan kan maken.
We onderzoeken welke waarden ze in haar leven en werk vertaald wil zien (zie kerncompetentie 5). Omdat zij aan haar werk veel zin ontleent, wil zij dat behouden (zie 4). Op dit moment is ze overbelast (zie 1), door heel veel politieke en dus praktische zaken die in de zorg veranderen (zie 2 en 3). Hierdoor heeft ze ook rug- en nekklachten ontwikkeld (zie 1). Ik heb geen direct doel en al helemaal geen coachingsdoel wanneer ik start. Thea’s verhaal en haar vragen tellen, die zijn leidend; ik ben present (zie 6). Naast het onderzoeken van haar loopbaanvraag, is het voor Thea ook belangrijk dat zij beter leert omgaan met de grote druk die nu op haar ligt. We formuleren om die reden coaching- en leervragen (zie 7).
Mijn talent ligt, zoals duidelijk is geworden, in het combineren van en schakelen tussen de zeven kerncompetenties. Er is geen ander loopbaanadviesbedrijf dat deze competenties op deze manier combineert. Hierin kan mijn onderneming potentieel de allerbeste zijn en dat wil ik ook!
Groeivraag
Weet jij waarin jouw bedrijf potentieel de beste is? Wat doe je daarmee? Wat wil je ermee? Maak een plan.
Vooruitblik
Volgende week kijken we opnieuw naar de drie cirkels binnen het Egelprincipe. Dan staat de vraag centraal: op welke brandstof loopt de motor van jouw organisatie?
Bronnen voor deze serie
Meer weten over de bronnen die voor deze serie zijn geraadpleegd? Klik dan hier:
Toon text
Bronnen voor deze serie
- Ardon, A. (2013), Doorbreek de cirkel! Hoe managers onbewust verandering blokkeren, Amterdam / Antwerpen: Uitgeverij Business Contact.
- Benedictus van Nurcia (2008), De regel van Sint-Benedictus, Amsterdam: Athenaeum – Polak & Van Gennep.
- Collins, J. (2014), Good to Great. Nederlandstalige editie. Waarom sommige bedrijven een sprong vooruit maken… en andere niet, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
- Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
- Derkse, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.
- Hulst, P. van der (2008), Ergotherapeutische interventies in de balans van Arbeid en Gezondheid. Onderzoeksscriptie: Opleiding voor Arboconsultants, Master of Occupational Health, NSPOH.
- Introductiecursus Presentietheorie (2014) – http://www.presentie.nl/educatie/cursussen/120-zesdaagse-cursus-introductie-in-de-presentietheorie-2013
- Leergang Beleef Benedictus (2014) – http://www.beleefbenedictus.nl
- Rossum, Cora van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Uitgave Loopbaanparadox.
- Rossum, Cora van (2015), Verbinding creëren door te luisteren, in: CoachLink Magazine 3, pp. 82-85.
- Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.
Over het blog
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt iedere maandag.
De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).
Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!
Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl – 7-9-2015