Aflevering 1: ‘Ik ben dus niet gek, ik ben introvert.’

Inleiding

Introversie is een stille kracht. Want wist je dat…

 • De ontdekkers van de computer introverte mensen waren, die in hun eentje aan het puzzelen waren?
 • Mensen als Bill Gates, Kofi Annan, J.K. Rowling, Angela Merkel en Marco van Basten introvert zijn?
 • Eenzaamheid en introversie meestal de sleutel zijn tot creativiteit?
 • Het boek van Jim Collins Good to great (zie vorige blogserie), een pleidooi is voor introvert leiderschap?

Toch wordt in onze maatschappij extraversie vaak hoger gewaardeerd. Dat blijkt ook uit de verhalen van veel coachees die ik begeleid. Deze blogserie pleit voor de kracht van introversie in een extraverte samenleving. De serie is voor een groot deel gebaseerd op het boek Stil van Susan Cain.

In zes afleveringen bespreek ik de volgende onderwerpen:

 1. ‘Ik ben dus niet gek, ik ben introvert.’ Over de kenmerken van introverte, extraverte en ambiverte mensen.
 2. Het extraverte ideaal. Over de rol van introversie in een maatschappij die extraversie tot ideaal verheft.
 3. Uit de verf komen. Hoe kan de kracht van introversie in organisaties beter zichtbaar worden? En hoe komen introverte mensen beter uit de verf?
 4. De roes en de rem. Hoe kunnen introverte en extraverte mensen goed samenwerken?
 5. Communicatietalen(t). Hoe kunnen introverte en extraverte mensen effectief communiceren?
 6. Spelen met introversie. Hoe blijf je introvert en kun je tegelijk de grenzen van introversie verkennen?

Elk blog sluit af met een persoonlijke groeivraag. Wanneer hierdoor persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Introvert of extravert: wat ben ik?

Dit eerste blog gaat over de kenmerken van introverte, extraverte en ambiverte mensen. Om vast te stellen wat je zelf bent, vind je hieronder een vragenlijst. Het is leuk om jezelf eens in deze spiegel aan te kijken.

Geef op elke vraag het antwoord ‘juist’ of ‘onjuist’ en kies daarbij het antwoord dat meestal op jou van toepassing is.

 1. — Ik verkies tweegesprekken boven groepsactiviteiten.
 2. — Ik druk mezelf vaak liever schriftelijk uit.
 3. — Ik vind het prettig om alleen te zijn.
 4. — Ik lijk minder te geven om rijkdom, bekendheid en status dan mijn generatiegenoten.
 5. — Ik houd niet van kletsen, maar praat graag diepgaand over onderwerpen die ik belangrijk vind.
 6. — Ik krijg vaak te horen dat ik goed kan luisteren.
 7. — Ik neem niet vaak grote risico’s.
 8. — Ik houd van werk dat me de kans biedt om ‘erin te duiken’, met weinig onderbrekingen.
 9. — Ik vier mijn verjaardag bij voorkeur in klein comité, met één of twee goede vrienden of vriendinnen of familieleden.
 10. — Mensen zeggen vaak dat ik ‘vriendelijk’ of ‘hoffelijk’ ben.
 11. — Ik toon of bespreek mijn werk liever niet als het nog niet af is.
 12. — Ik kan slecht tegen ruzie.
 13. — Ik functioneer het best als ik zelfstandig kan werken.
 14. — Ik denk vaak na voordat ik iets zeg.
 15. — Ik voel me helemaal leeg als ik de hort op ben geweest, zelfs als het leuk was.
 16. — Bellers laat ik vaak de voicemail inspreken.
 17. — Als ik mag kiezen, verkies ik een weekend helemaal niets boven een weekend dat te vol gepland is.
 18. — Ik houd niet van multitasken.
 19. — Ik kan me makkelijk concentreren.
 20. — Als lesvorm prefereer ik hoorcolleges boven werkgroepen.

Hoe vaker je het antwoord ‘juist’ hebt gegeven, hoe introverter je bent. Als je ongeveer evenveel keer ‘juist’ als ‘onjuist’ hebt geantwoord, ben je misschien een ‘ambivert’ type – ja, dat woord bestaat echt (Cain 2014, pp. 30-31).

Introversie en extraversie als verschillende persoonskenmerken

Uit bovenstaande vragenlijst kwam naar voren welk type jij bent. Maar wat zijn de verschillen tussen introvert en extravert eigenlijk?

Extraverte mensen doen op een andere manier nieuwe energie op dan introverte mensen. Een extravert persoon gaat, wanneer hij zich uitgerust voelt, naar een feestje, de kroeg; in ieder geval begeeft hij zich graag in een groep mensen. Hij komt hier opgeladen vandaan. Introverte mensen moeten, om energie op te doen, een uur lekker op hun rug in het gras liggen en naar de wolken kijken of heerlijk in hun pyjama op de bank zitten met een goed boek.

Introverte mensen zijn doorgaans hoogsensitief. Dat betekent dat zij veel veranderingen in sfeer, stemmingen van collega’s, enzovoort, haarfijn aanvoelen. Ook zijn hoogsensitieve mensen meer filosofisch of religieus ingesteld. Feestjes waar ze het moeten hebben over koetjes en kalfjes, leveren hun bij voorbaat vaak rillingen op. Daarentegen worden introverte mensen vaak omschreven als creatief, intuïtief, gevoelig voor muziek, schoonheid, natuur en kunst en hebben ze diepe emoties. Ze verwerken de informatie die tot hen komt diepgaand en emotioneel. Daardoor is deze eigenschap ook een energievreter. Conflicten of conflictueuze situaties gaan ze liever uit de weg. Introverte mensen zijn ook sterk gevoelig voor nuances. Dit heeft als gevolg dat ze meer empathisch en een sterk ontwikkeld geweten hebben.

Vaak komen introverte mensen wat verlegen en onzeker over. Ook brengen ze hun mening niet zo makkelijk voor het voetlicht. Heel vaak heb ik introverte mensen horen zeggen: ‘In een vergadering wordt er van alles gezegd. Vaak ook veel zaken die van minder belang zijn. Wanneer ik iets zeg, word ik niet werkelijk gehoord.’ Terwijl ik juist over introverte mensen ook het tegendeel vaak hoor: ‘Die en die collega zegt niet vaak iets, maar als hij iets zegt, moet je echt luisteren, dan is het relevant.’

Cain omschrijft de verschillen als volgt:

Introverte types voelen zich aangetrokken tot de innerlijke wereld van gedachten en gevoelens, zo beweerde Jung, en extraverte types tot het externe leven van mensen en activiteiten. Introverte mensen concentreren zich op de zingeving van de gebeurtenissen die om hen heen wervelen; extraverte mensen storten zich op die gebeurtenissen zelf. Introverte mensen tanken bij door in hun eentje te zijn; extraverte mensen moeten bijtanken wanneer ze niet genoeg onder de mensen komen. (Cain 2014, p. 26)

Toch zijn de moderne psychologen het over een aantal belangrijke dingen met elkaar eens, bijvoorbeeld over het feit dat introverte en extraverte mensen een verschillende hoeveelheid externe prikkeling nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. (Cain 2014, p. 27)

Ik ben dus niet gek, ik ben introvert!

Of we introvert of extravert zijn is ook van invloed op onze loopbaan. Een heel aantal mensen die ik begeleid gedragen zich extravert, terwijl zij introvert zijn. Daardoor komen mensen niet goed tot hun recht (zie hiervoor ook blog 2). Enige tijd nadat ik een traject had afgerond met een coachee, ontving ik een mail van haar. Juist in haar traject hadden we gestoeid met de mate waarin zij extravert moest handelen, terwijl ze introvert is. Ze had het boek van Susan Cain gelezen dat ik haar had aangeraden, en nu schreef ze mij: ‘Ik ben dus niet gek, ik ben introvert.’

Groeivraag

Hoe kom jij uit de test? Herken jij je hierin? Klopt het werk dat je doet met je karakter in dit opzicht? Zijn er levens- en loopbaanvragen die je nu beter kunt plaatsen? Zijn er keuzes die je zou willen maken?

Vooruitblik

Het volgende blog gaat over het extraverte ideaal dat in onze maatschappij wordt verondersteld. Dit maakt het voor introverte mensen niet altijd gemakkelijk om zich hierin te handhaven.

Bronnen voor deze serie

Cain, Susan (2014), Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen. Amsterdam/Antwerpen: De Arbeiderspers.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt iedere maandag.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl – 30-11-2015

Dit vind je misschien ook leuk...