Aflevering 4: De roes en de rem

Onderwerpen blogserie: Introversie is een stille kracht

Meer weten over de onderwerpen van deze blogserie: Introversie is een stille kracht? Klik dan hier:

Toon text

Inleiding

Introversie is een stille kracht. Want wist je dat…

 • De ontdekkers van de computer introverte mensen waren, die in hun eentje aan het puzzelen waren?
 • Mensen als Bill Gates, Kofi Annan, J.K. Rowling, Angela Merkel en Marco van Basten introvert zijn?
 • Eenzaamheid en introversie meestal de sleutel zijn tot creativiteit?
 • Het boek van Jim Collins Good to great (zie vorige blogserie)een pleidooi is voor introvert leiderschap?

Toch wordt in onze maatschappij extraversie vaak hoger gewaardeerd. Dat blijkt ook uit de verhalen van veel coachees die ik begeleid. Deze blogserie pleit voor de kracht van introversie in een extraverte samenleving. De serie is voor een groot deel gebaseerd op het boek Stil van Susan Cain.

In zes afleveringen bespreek ik de volgende onderwerpen:

 1. ‘Ik ben dus niet gek, ik ben introvert.’ Over de kenmerken van introverte, extraverte en ambiverte mensen.
 2. Het extraverte ideaal. Over de rol van introversie in een maatschappij die extraversie tot ideaal verheft.
 3. Uit de verf komen. Hoe kan de kracht van introversie in organisaties beter zichtbaar worden? En hoe komen introverte mensen beter uit de verf?
 4. De roes en de rem. Hoe kunnen introverte en extraverte mensen goed samenwerken?
 5. Communicatietalen(t). Hoe kunnen introverte en extraverte mensen effectief communiceren?
 6. Spelen met introversie. Hoe blijf je introvert en kun je tegelijk de grenzen van introversie verkennen?

Elk blog sluit af met een persoonlijke groeivraag. Wanneer hierdoor persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Een goede samenwerking
Uit onderzoek blijkt dat extraverte mensen meer kunnen leven vanuit een ‘roes’ en dat introverte mensen vaker ‘op de rem’ gaan staan. De vraag die in dit vierde blog centraal staat, is: hoe kan er tussen de verschillende persoonlijkheden een goede samenwerking ontstaan?

Extraversie en introversie in de hersenen

Het verschil tussen extraverte en introverte mensen lijkt in de hersenen te kunnen worden aangetoond. Susan Cain vat enkele onderzoeksresultaten samen:

De dopamineroutes van extraverte mensen lijken actiever te zijn dan die van introverte mensen. (…) In een experiment gaf Richard Depue, een neurobioloog op Cornell University, een amfetamine die het dopaminesysteem activeert, aan een groep introverte en extraverte mensen, en merkte dat de extraverte mensen sterker reageerden. Een ander onderzoek wees uit dat er bij extraverte mensen die kansspelen winnen, meer activiteit optreedt in de beloningsgevoelige hersengebieden dan bij introverte mensen die winnen. Weer ander onderzoek heeft laten zien dat de mediale orbitofrontale cortex, een belangrijk onderdeel van het door dopamine aangestuurde beloningssysteem van de hersenen, bij extraverte mensen groter is dan bij introverte mensen.

Introverte mensen daarentegen ‘vertonen een minder sterke reactie’ in het beloningssysteem, schrijft psycholoog Nettle, ‘en doen daarom minder moeite om te reageren op signalen’ [van beloningen, CvR]. Ze zullen zich, ‘zoals iedereen, af en toe voelen aangetrokken tot seks, feestjes en status, maar zij beleven daar een betrekkelijk kleine kick aan, dus ze zullen niet alles op alles zetten om dat te bereiken’. Kortom, introverte mensen raken gewoon niet zo snel in een roes. (Cain 2014, pp. 202-2014)

De roes en de rem

Gelukkig is het niet afhankelijk van de eigenschap extra- of introversie om zo nu en dan eens in een roes te raken. Uit het bovenstaande blijkt echter wel dat extraverte mensen gevoeliger zijn voor ‘roes’ dan introverte mensen. In zeker opzicht hebben extraverte mensen dus geluk. Een roes geeft een prettig gevoel, je lijkt net een tikje aangeschoten. Dat kan een mooie boost geven om hard te werken of heerlijk te feesten of wat dan ook te doen.

Helaas zijn er ook andere kanten. Veel asociaal en destructief gedrag komt van mensen die in een roes verkeren. Het lijkt wat kort door de bocht om risicovol gedrag, roes, meer asociaal gedrag te koppelen aan extraversie. Dat geeft introversie een wel heel makkelijk podium en verheft het tot een status die niet klopt. Toch zorgt een roes ervoor dat mensen meer risico’s nemen en alarmsignalen negeren. Uit onderzoek blijkt dat extraverte mensen meer risico lopen om bijvoorbeeld bij een ongeluk betrokken te raken.

Samenwerken

Zowel introversie als extraversie zijn belangrijk, en, meer logisch nog, zijn een gegeven. In iedere groep bevinden zich mensen die meer leven vanuit een roes, en mensen die eerder op de rem gaan staan. Om te komen tot een goede samenwerking, waarbij iedere persoonlijkheid tot zijn of haar recht komt, heeft een team twee dingen nodig:

 1. Extraverte mensen die bewust aan introverte mensen vragen om hun visie en kennis.
 2. Introverte mensen die ervoor zorgen dat ze een podium krijgen, een manier waarop zij hun inbreng kunnen leveren, op een manier die bij hen past.

Het verhaal van Wim en Paul

Een coachingsbureau heeft een tweekoppige directie, Wim en Paul. Wim is typisch extravert en Paul introvert.

Hun coachingsbureau werkt met name in de profitsector. Wim wil heel graag zijn tentakels uitslaan in de non-profit- en semi-profitsector. Hij ziet mensen hier heel hard werken, vaak onder onvoldoende voorwaarden, terwijl de zorg, ondersteuning en coaching voor deze mensen ook nog eens onvoldoende geregeld is. Zijn drijfveer is om als coachingsbureau te ‘zorgen voor zorgdragers’.

Paul vindt de visie mooi, maar toont zich kritisch: ‘Ons personeel is helemaal niet afgestemd op het publiek uit de non-profitsector. Dat vraagt een andere attitude en soms ook andere deskundigheid.’ ‘In de non-profit zal het gaan om andere budgetten. Hoe rendabel is het?’ En: ‘Zijn jij en ik ervoor geschikt om onze missie uit te dragen in de non-profitsector?’

Wim zet toch door. Vervolgens gebeuren twee dingen:

 1. De profitorganisaties worden wantrouwend: wordt het coachingsbureau nu soft? Er haken een aantal goede klanten af.
 2. In de non-profitsector kunnen ze alleen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Meer geld is er niet. Dit zijn budgetten waar het bedrijf van Wim en Paul het niet voor kan doen.

In een jaar tijd wordt ernstig verlies geleden. Dan wordt de koerswijziging teruggedraaid. Vervolgens kost dit het bedrijf vier jaar om hiervan te herstellen. In die tijd vallen er meerdere gedwongen ontslagen, staat de relatie tussen Wim en Paul onder druk en lopen ze forse imagoschade op.

Paul had goede argumenten op het moment dat Wim met zijn plan kwam. Wim luisterde onvoldoende naar de meer introverte Paul. En de meer introverte Paul nam niet voldoende zijn podium, zoals hierboven beschreven.

De argumenten van Paul hadden er niet voor hoeven zorgen dat het plan van tafel ging. Wel dat het plan beter onderzocht en onderbouwd zou kunnen worden. Wanneer de juiste overwegingen onderzocht waren, had een eerlijke keuze gemaakt kunnen worden. Wanneer deze keuze gevallen was op doorgaan, had dit een onderbouwde keuze geweest. Een onderbouwde keuze geeft meer kans op succes. Daarbij was het een keuze geweest die gedragen was door beide directeuren. Dit had de relatie minder onder druk gezet. Ook was mogelijk het personeel (ten dele) bij de keuze betrokken geweest, waardoor de gevolgen beter met elkaar gedragen konden worden.

Groeivraag

Ben jij gevoelig voor de verleidingen van een roes of sta jij eerder op de rem? Wat heb je nodig om goed samen te werken met je ‘tegengestelde menstype’? Hoe ga je dit leren? Maak het concreet.

 Vooruitblik

Het blog van volgende week bouwt voort op het verschil tussen introversie en extroversie op de werkvloer en heeft als onderwerp communicatietalen(t). Hoe kunnen introverte en extraverte mensen goed met elkaar communiceren?

Bronnen voor deze serie

Cain, Susan (2014), Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen. Amsterdam/Antwerpen: De Arbeiderspers.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt iedere maandag.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl – 21-12-2015

 

Dit vind je misschien ook leuk...