‘Als een wonder groeit de weg onder mijn voeten als ik hem ga…’

‘Als een wonder groeit de weg onder mijn voeten als ik hem ga…’
vragen aan Peter van der Knijff over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.

In dit interview stel ik graag Peter van der Knijff, burn-out coach en loopbaanbegeleider, aan je voor. Zie http://www.reflektera.nl

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Peter!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?
Ik begeleid mensen met een burn-out en loopbaanvragen. Dagelijks ga ik met mensen op pad, soms letterlijk, om te ontdekken hoe de burn-out is ontstaan en wat eraan te doen is. Dit is een proces en maatwerk. Geen mens is hetzelfde, de aanleiding tot de burn-out is dat niet, en loopbaanvragen zijn dat evenmin. Vaak gaat een burn-out samen op met loopbaanvragen. Als je niet op de juiste werkplek zit en het je meer energie kost dan dat het oplevert, gaat het vroeg of laat fout. Het is mijn passie om samen te ontdekken hoe iemand weer in zijn kracht kan komen. Zijn kwaliteiten kan benutten en soms een nieuwe koers te gaan varen.

Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?
Rijkdom in mijn werk is dat ik kan doen wat ik wil doen, wat bij mij past en waar ik goed in ben. Deze elementen geven mij energie om iedere dag mijn werk te doen. Voldoening uit mijn werk haal ik als ik zie en merk dat mensen weer opkrabbelen en écht gaan leven. Het leven leert ons zoveel moois en goeds, alleen moet je het wel zien en verstaan.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?
Het mooie van mijn werk is dat ik het juist over die vraag mag hebben: wat is de betekenis van jouw leven? Veel mensen met een burn-out hebben zichzelf en hun naasten verwaarloosd. Ze hebben roofbouw gepleegd op hun gezondheid en energie. Langere tijd hebben ze eigenlijk niet geleefd. Ze hebben de dingen gedaan die ze moesten doen, vaak veel te veel, maar ze hebben niet écht geleefd. Door de gesprekken die we hebben, gaan hun ogen open en zien ze wat ze al die tijd hebben gedaan, wat ze gemist hebben.
Gelukkig is er altijd weer een mogelijkheid om dingen anders te gaan doen. Ook al weet ik uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om oude patronen en schema’s in ons leven te veranderen naar een nieuwe, positieve manier van leven. Soms horen daar radicale keuzes bij en soms voltrekt zich hierin een geleidelijk proces. Als ik met een coachee aan het einde van een coachingstraject terugkijk naar het moment van de intake, dan zijn er vaak grote veranderingen ontstaan die vooraf niet te bedenken waren.

Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?
Hoe ik op het punt gekomen ben waar ik nu ben, is een proces van jaren geweest. Nadat ik vijftien jaar in de techniek en verkoop had gewerkt, brandde ik op. Het werk gaf me geen energie meer. Toch durfde ik niets anders te gaan doen, want het inkomen en de zekerheid van een vaste baan weerhielden me ervan om gehoor te geven aan een innerlijke stem, diep vanbinnen. Ik bleef het werk doen totdat ik thuis kwam te zitten met een burn-out. De periode die toen volgde was zwaar. Het was eerst niet duidelijk wat ik had en ik voelde me een aansteller. Toch kon ik niet meer. Ik heb toen enkele gesprekken gehad met een aantal hulpverleners en uiteindelijk knapte ik door veel uit te rusten wel wat op. In die tijd ben ik op zoek gegaan naar wat ik echt wil, wat bij mij past en wie ben ik in plaats van wat ben ik. Het werd mij steeds duidelijker dat ik voldoening en energie krijg als ik iets kan betekenen voor andere mensen. Ik heb de stap gezet en ben me gaan omscholen tot maatschappelijk werker en (burn-out-)coach. Inmiddels werk ik al vele jaren als coach en begeleid ik mensen met veel plezier. Ik heb financieel gezien moeten inleveren, maar het werk dat ik nu doe geeft zoveel voldoening dat het niet meer voelt als geld verdienen…

Tijdens dit jarenlange proces is er steeds een spreuk met me meegegaan: ‘Als een wonder groeit de weg onder mijn voeten als ik hem ga…’ Je moet dus de weg wel gaan en dan groeit hij vaak stukje bij beetje, iedere keer weer een stapje verder!

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?
Rijkdom ontvang je als je iets van jezelf (weg)geeft. Het klinkt paradoxaal, maar rijkdom is niet allereerst steeds meer vermogen in geld en goed creëren. Rijkdom is vooral iets van jezelf aan de maatschappij toevoegen waar je goed in bent en waar je voldoening uit haalt.

Onze economie is gebaseerd op verdienen, op bezit willen hebben, begeren. De individualisering zit in onszelf en zit onszelf in de weg. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze het gevoel hebben geleefd te worden. De hoogte van hun maandelijkse inkomen is zo belangrijk geworden dat ze niets anders kunnen dan daar betekenis aan geven. Het werk geeft hun betekenis in de zin van status en aanzien. Het raakt me soms diep als mensen zo enorm naar een weekend of vakantie kunnen verlangen. Ze tellen de dagen af alsof de ‘gewone’ dagen niet meer belangrijk en mooi zijn. Gelukkig zijn er steeds meer mensen en bedrijven die inzien dat alleen geld verdienen en winst maken niet gelukkig maakt. Je kunt beter iedere dag genieten omdat je werk en leven voldoening geven dan dat je met veel vertoon dure en mooie vakanties hebt om weer op adem te komen.

Over deze serie
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –1-5-2017