15b Eikenhout

Doelstellingen van de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

‘Stilte staat tegenover zelfzucht en gebed tegenover grootspraak.’ Dat is een heel korte samenvatting van wijze woorden die ik las bij Abraham Heschel, een joodse filosoof, en die alles te maken hebben met karaktervorming, het onderwerp van deze blogserie.

Karaktervorming gebeurt daar waar jij je laat veranderen aan het leven. Deze verandering ontstaat waar jij je verhoudt tot ‘het anders’ in jezelf, in de ander en het andere. Tot dat wat we snappen, kunnen we ons gemakkelijk verhouden. In het leven komen we echter voortdurend zaken tegen in onszelf, in de ander en in het andere die we helemaal niet goed snappen. De neiging die dan automatisch ontstaat, is om in afweer te stappen, een oordeel te vellen of onze ogen te sluiten. En juist wanneer we dat niet doen en ons verhouden tot ‘het anders’ waarmee we geconfronteerd worden, ontstaat karaktervorming.

De stilte schept ruimte voor de confrontatie met het andere. In de stilte stopt de gerichtheid op alleen onszelf. In de stilte komt de grootspraak tot zwijgen. In de stilte vallen het (ant)woord en het weten weg. Dan kunnen we op andere gedachten komen. De stilte schept ruimte voor karaktervorming.

Ik zoek zelf een aantal keren per jaar een week(end) de stilte om zo de grote woorden om en in mijzelf weer even kwijt te raken. Te komen bij niet-weten. Ook mijn eigen angst en onzekerheid onder ogen te zien, die meestal oorzaken zijn van grootspraak. En zo nieuwe gedachten op te kunnen laten komen. Deze manier van leven helpt mij om te oefenen, zodat ik mijn karakter in kleine stappen kan vormen. Een levensproces.

Een andere vorm om tot stilte én karaktervorming te komen, is bewust reflecteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een dag- of logboek. Hoe reageerde ik in deze (werk)situatie? Zou dit anders kunnen? Hoe wil ik mij ontwikkelen? Wat staat mij daarbij in de weg? Wat is mijn kracht?

Nog een manier om je karakter te vormen, is door middel van een intervisiegroep. Een intervisiegroep kan je helpen om je eigen dilemma’s, ontwikkelpunten en vragen met anderen onder woorden te brengen en anderen de gelegenheid te geven je een spiegel voor te houden.

Een persoonlijk voorbeeld. Ik heb een eigen bedrijf. Dat betekent dat ik behalve concrete prestatiedoelen (bijvoorbeeld: ik wil dan en dan een workshop hebben ontwikkeld) ook oefen- en ontwikkeldoelen stel. Ik ben iemand met veel visie. Omdat ik behoorlijk introvert ben en eigenlijk ook best verlegen, breng ik die visie niet zo makkelijk voor de bühne. Mijn oefen- en ontwikkeldoel is dat ik mijn visie zo verwoord dat ik anderen ermee help om zich te ontwikkelen en zo mijzelf zichtbaar maak met mijn visie. Dit gaat over karaktervorming. Dan gaat het over mijn eigen dilemma’s onder ogen zien en daarmee dealen. Stilte, intervisie, supervisie en goede collegiale contacten helpen mij om met mijn dilemma’s te dealen.

Ik zie het leven als een speelveld waarop allerlei toestellen staan die ik mag ontdekken, verkennen, ermee oefenen en zo mijzelf ontwikkelen. Dat helpt me om niet teleurgesteld te raken over al die dingen waar ik niet tevreden over ben, die niet gelukt zijn en die ik niet gehaald heb. Ik mag oefenen. Ik mag spelen.

Karaktervorming kan alleen plaatsvinden wanneer we tot stilte en tot stilstand komen, sprakeloos en ant-woord-loos durven worden en zo andere gedachten toelaten. In de komende blogs beschrijf ik twintig eigenschappen of elementen die bijdragen aan karaktervorming. Deze eigenschappen of elementen keren terug in de parabels over de familie Bever die ook deel uitmaken van deze blogserie.

Ik hoop dat de blogs en parabels je helpen om tot stilstand te komen en zo in kleine stappen je eigen karakter te vormen!

 

15b. Eikenhout

Björg Bever, commercieel directeur van het gehele bedrijf, heeft, om de inkomsten goed te beheren, een deel van de winst opgeslagen in wilgentakken, eikenvoorraden en stapels met wit beukenhout. Hij dacht dat het veilig was. Tot vandaag…

Hij rent op zijn korte poten naar het water, zwemt een rondje en slaat met zijn platte staart op het water. Gevaar!!

Alle dieren verzamelen zich.

‘We zijn bestólen!’ zegt hij met grote nadruk.

Verbazing golft door de haren en staarten van de dieren.

‘Bestolen?!’ klinkt het in koor.

‘Ja, bestolen! Ik sla de extra winst altijd op in wilgentakken, eikenvoorraden en stapels met wit beukenhout.’ Alle bevers murmelen. Dat weten ze.

‘Nu is al het eikenhout weg!’

Een kakofonie van dierengeluiden breekt los.

Uil neemt de leiding.

‘Is iedereen er? Denk goed na of je iemand mist.’

Het wordt stil. De dierenhersens kraken.

Dan tjilpt Koolmees: ‘Het Vliegend Hert… Ik zie Vliegend Hert niet.’

Ze kijken rond. En nog eens. Nee, Vliegend Hert is er niet. Zou Vliegend Hert…?

‘Arend, zou jij over de vennen willen vliegen en kijken of je Vliegend Hert kunt vinden? Eén ding: je mag hem niets aandoen!’

Arend slaat zijn wieken open en vliegt weg.

Na een paar uur schuift er iets voor de zon. Arend hangt boven de open plek waar ze verzameld zijn. En ze zien nog iets. Aha, dat is Vliegend Hert.

‘Vliegend Hert, wil je hier bij mij komen?’ vraagt Uil.

Schuchter landt Vliegend Hert naast Uil.

‘Vliegend Hert, wij willen jou, als dieren van de vennen, een vraag stellen. Familiebedrijf Bever voor Civiele Techniek mist een flink deel van hun eikenhoutvoorraad. We kunnen er niet achter komen waar het gebleven is. Jij bent het enige dier dat niet gereageerd heeft op de waarschuwing van Björg Bever. Dat maakt je verdacht. Ik wil graag van je horen waar je was en of je iets met de verdwijning van het hout te maken hebt.’

Dat was een lange tekst voor Uil die bijna altijd alleen maar luisterde.

Stotterend begint Vliegend Hert: ‘Onze soort wordt met uitsterven bedreigd. En er is onvoldoende eikenhout om van te leven. Vijf van mijn kinderen liggen thuis op sterven. Ik kan ze geen eten geven. Ik hoorde Björg Bever laatst trots vertellen aan Rat hoeveel eikenhout hij heeft. Toen dacht ik…’

Verder praten lukt niet meer.

‘Ik snap het!’ zegt Uil.

‘Jij gaat zorgen dat het hout terugkomt. Björg Bever gaat zorgen voor eten voor jou en je gezin. En tegen alle andere dieren zeg ik: “Dit is gebeurd en we zorgen met elkaar dat de Vliegend Herten geen honger hoeven te lijden.”’

Vliegend Hert vliegt weg en iedereen gaat stil naar zijn hol of burcht.

(Dit verhaal is een verwerking van Blog 15a. Verlangen naar recht.)

Groeivraag

Hoe zie jij in dit verhaal ‘verlangen naar recht’ (Blog 15a)? Wat vind je daarvan? Doet het je denken aan een situatie uit je eigen leven? Neem de tijd om hierover na te denken en schrijf je gedachten op.

Bronnen voor de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Dam, A. van (2009), De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren, Amsterdam: Ambo.

Derks, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.

Grün, A. (2010), Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, Baarn: Forte Uitgevers BV.

Halík, T. (2016), Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven, Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum.

Ouaknin, M. (2001), De tien geboden, Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rossum, C. van, ‘Angst is niet iets om bang voor te zijn’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 4, pp. 55-58.

Rossum, C. van, ‘Verbinding creëren door te luisteren’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 3, pp. 80-83.

Rossum, C. van, ‘Gezond en duurzaam werken – een leerproces voor werkgever en werknemer!’, in: CoachLink Magazine 2016, nr. 5, pp. 56-59.

Rossum, C. van, ‘Leidinggeven aan gezond en duurzaam werken’ in: CoachLink Magazine 2016, nr. 6, pp. 70-73.

Sinek, S. (2016), Begin bij het waarom. De gouden cirkel van ondernemen, Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt wekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –26-6-2018

Dit vind je misschien ook leuk...