19b Toch niet vrij

Doelstellingen van de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

‘Stilte staat tegenover zelfzucht en gebed tegenover grootspraak.’ Dat is een heel korte samenvatting van wijze woorden die ik las bij Abraham Heschel, een joodse filosoof, en die alles te maken hebben met karaktervorming, het onderwerp van deze blogserie.

Karaktervorming gebeurt daar waar jij je laat veranderen aan het leven. Deze verandering ontstaat waar jij je verhoudt tot ‘het anders’ in jezelf, in de ander en het andere. Tot dat wat we snappen, kunnen we ons gemakkelijk verhouden. In het leven komen we echter voortdurend zaken tegen in onszelf, in de ander en in het andere die we helemaal niet goed snappen. De neiging die dan automatisch ontstaat, is om in afweer te stappen, een oordeel te vellen of onze ogen te sluiten. En juist wanneer we dat niet doen en ons verhouden tot ‘het anders’ waarmee we geconfronteerd worden, ontstaat karaktervorming.

De stilte schept ruimte voor de confrontatie met het andere. In de stilte stopt de gerichtheid op alleen onszelf. In de stilte komt de grootspraak tot zwijgen. In de stilte vallen het (ant)woord en het weten weg. Dan kunnen we op andere gedachten komen. De stilte schept ruimte voor karaktervorming.

Ik zoek zelf een aantal keren per jaar een week(end) de stilte om zo de grote woorden om en in mijzelf weer even kwijt te raken. Te komen bij niet-weten. Ook mijn eigen angst en onzekerheid onder ogen te zien, die meestal oorzaken zijn van grootspraak. En zo nieuwe gedachten op te kunnen laten komen. Deze manier van leven helpt mij om te oefenen, zodat ik mijn karakter in kleine stappen kan vormen. Een levensproces.

Een andere vorm om tot stilte én karaktervorming te komen, is bewust reflecteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een dag- of logboek. Hoe reageerde ik in deze (werk)situatie? Zou dit anders kunnen? Hoe wil ik mij ontwikkelen? Wat staat mij daarbij in de weg? Wat is mijn kracht?

Nog een manier om je karakter te vormen, is door middel van een intervisiegroep. Een intervisiegroep kan je helpen om je eigen dilemma’s, ontwikkelpunten en vragen met anderen onder woorden te brengen en anderen de gelegenheid te geven je een spiegel voor te houden.

Een persoonlijk voorbeeld. Ik heb een eigen bedrijf. Dat betekent dat ik behalve concrete prestatiedoelen (bijvoorbeeld: ik wil dan en dan een workshop hebben ontwikkeld) ook oefen- en ontwikkeldoelen stel. Ik ben iemand met veel visie. Omdat ik behoorlijk introvert ben en eigenlijk ook best verlegen, breng ik die visie niet zo makkelijk voor de bühne. Mijn oefen- en ontwikkeldoel is dat ik mijn visie zo verwoord dat ik anderen ermee help om zich te ontwikkelen en zo mijzelf zichtbaar maak met mijn visie. Dit gaat over karaktervorming. Dan gaat het over mijn eigen dilemma’s onder ogen zien en daarmee dealen. Stilte, intervisie, supervisie en goede collegiale contacten helpen mij om met mijn dilemma’s te dealen.

Ik zie het leven als een speelveld waarop allerlei toestellen staan die ik mag ontdekken, verkennen, ermee oefenen en zo mijzelf ontwikkelen. Dat helpt me om niet teleurgesteld te raken over al die dingen waar ik niet tevreden over ben, die niet gelukt zijn en die ik niet gehaald heb. Ik mag oefenen. Ik mag spelen.

Karaktervorming kan alleen plaatsvinden wanneer we tot stilte en tot stilstand komen, sprakeloos en ant-woord-loos durven worden en zo andere gedachten toelaten. In de komende blogs beschrijf ik twintig eigenschappen of elementen die bijdragen aan karaktervorming. Deze eigenschappen of elementen keren terug in de parabels over de familie Bever die ook deel uitmaken van deze blogserie.

Ik hoop dat de blogs en parabels je helpen om tot stilstand te komen en zo in kleine stappen je eigen karakter te vormen!

19b. Toch niet vrij

Enige tijd geleden heeft Bas Bever zich losgemaakt van het Familiebedrijf en werd meubelmaker-kunstenaar. Daar ligt zijn talent! Nu mag Bas doen waar hij goed in is en waar hij plezier aan beleeft. En toch…

Haas had aan Bas Bever gevraagd: ‘Wil je een mooie versiering knagen voor mijn hazenleger?’ Bas was op zijn eigen rustige manier aan de slag gegaan. Hij had drie voorbeelden gemaakt en die voorgelegd aan Haas.

Haas was stilgevallen. Hij was diep onder de indruk. Hij verwachtte wat geknutsel. Dit was kunst!

Vanaf die tijd kreeg Bas Bever de ene na de andere opdracht van de Hazen. En zijn faam verplaatste zich tot ver buiten de eigen vennenplas.

Toch is er iets wat Bas Bever dwarszit. Bas besluit langs te gaan bij Uil. Hij heeft behoefte aan wijze raad.

‘Uil, het gaat niet goed met me. Ik doe nu wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. En toch…’

‘Vertel eens iets over de klussen die je op dit moment onder handen hebt,’ vraagt Uil.

‘Nou, ik maakte een tijdje terug een stoel voor opa Mol. Hij wilde iets wat mooi was en waar hij ondanks zijn leeftijd nog lekker in zat. Enne…’

‘Eerder maakte ik een mooie versiering voor het nest van Ooievaar. Zij waren erg tevreden…’

Toen zweeg Bas.

‘En verder?’

‘Eh…’

‘Heb je te weinig werk? Is dat wat je onrustig maakt?’

‘Nee, zeker niet. Ik heb een overvloed aan werk. Ik doe heel veel voor de Hazen. Zij bezorgen mij zelfs meer werk dan ik eigenlijk aankan.’

‘Toch zei je dat eerder niet…?’

‘Eh…’

‘Wat is er met het werk voor de Hazen?’

‘Zij geven mij de ene opdracht na de andere. Ik verdien er goed aan en mijn gezin kan er prima van leven. Alleen…’

‘Wat alleen…?’ vraagt Uil zacht.

‘Weet je, ik vind het werk best wel leuk. Alleen steeds als ik een beetje afwijk van wat ik de eerste keer maakte, willen de Hazen dat ik juist weer maak wat ik als eerste maakte. Ik kan net zo goed een productiebedrijf beginnen. Zo ben ik geen meubelmaker-kunstenaar!’

‘En toch doe je het?’

‘Ja, ik wil niet op hun lange poten gaan staan. Ze zijn allemaal even aardig. Dus…’

‘Je bent een beetje slaaf van de waardering die je van hen krijgt en bent bang die te verliezen…?’

‘Eh…’

Die avond zegt Bas tegen de volgende Haas die langskomt: ‘Ik ben bereid om deze versiering voor je te maken. Als voorwaarde stel ik dat ik iets unieks mag maken wat ik niet eerder maakte. Anders moet je denk ik iemand anders zoeken!’

 

(Dit verhaal is een verwerking van Blog 19a. Geestkracht.)

Groeivraag

Bas Bever lukt het bijna niet om ‘vrij’ te blijven. Wat zit hem in de weg? Wat zit jou soms in de weg? Hoe toon jij geestkracht (zie Blog 19a)? Neem de tijd om hierover na te denken en schrijf je gedachten op.

Bronnen voor de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Dam, A. van (2009), De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren, Amsterdam: Ambo.

Derks, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.

Grün, A. (2010), Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, Baarn: Forte Uitgevers BV.

Halík, T. (2016), Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven, Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum.

Ouaknin, M. (2001), De tien geboden, Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rossum, C. van, ‘Angst is niet iets om bang voor te zijn’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 4, pp. 55-58.

Rossum, C. van, ‘Verbinding creëren door te luisteren’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 3, pp. 80-83.

Rossum, C. van, ‘Gezond en duurzaam werken – een leerproces voor werkgever en werknemer!’, in: CoachLink Magazine 2016, nr. 5, pp. 56-59.

Rossum, C. van, ‘Leidinggeven aan gezond en duurzaam werken’ in: CoachLink Magazine 2016, nr. 6, pp. 70-73.

Sinek, S. (2016), Begin bij het waarom. De gouden cirkel van ondernemen, Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt wekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –11-9-2018

Dit vind je misschien ook leuk...