19a Geestkracht

Doelstellingen van de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

‘Stilte staat tegenover zelfzucht en gebed tegenover grootspraak.’ Dat is een heel korte samenvatting van wijze woorden die ik las bij Abraham Heschel, een joodse filosoof, en die alles te maken hebben met karaktervorming, het onderwerp van deze blogserie.

Karaktervorming gebeurt daar waar jij je laat veranderen aan het leven. Deze verandering ontstaat waar jij je verhoudt tot ‘het anders’ in jezelf, in de ander en het andere. Tot dat wat we snappen, kunnen we ons gemakkelijk verhouden. In het leven komen we echter voortdurend zaken tegen in onszelf, in de ander en in het andere die we helemaal niet goed snappen. De neiging die dan automatisch ontstaat, is om in afweer te stappen, een oordeel te vellen of onze ogen te sluiten. En juist wanneer we dat niet doen en ons verhouden tot ‘het anders’ waarmee we geconfronteerd worden, ontstaat karaktervorming.

De stilte schept ruimte voor de confrontatie met het andere. In de stilte stopt de gerichtheid op alleen onszelf. In de stilte komt de grootspraak tot zwijgen. In de stilte vallen het (ant)woord en het weten weg. Dan kunnen we op andere gedachten komen. De stilte schept ruimte voor karaktervorming.

Ik zoek zelf een aantal keren per jaar een week(end) de stilte om zo de grote woorden om en in mijzelf weer even kwijt te raken. Te komen bij niet-weten. Ook mijn eigen angst en onzekerheid onder ogen te zien, die meestal oorzaken zijn van grootspraak. En zo nieuwe gedachten op te kunnen laten komen. Deze manier van leven helpt mij om te oefenen, zodat ik mijn karakter in kleine stappen kan vormen. Een levensproces.

Een andere vorm om tot stilte én karaktervorming te komen, is bewust reflecteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een dag- of logboek. Hoe reageerde ik in deze (werk)situatie? Zou dit anders kunnen? Hoe wil ik mij ontwikkelen? Wat staat mij daarbij in de weg? Wat is mijn kracht?

Nog een manier om je karakter te vormen, is door middel van een intervisiegroep. Een intervisiegroep kan je helpen om je eigen dilemma’s, ontwikkelpunten en vragen met anderen onder woorden te brengen en anderen de gelegenheid te geven je een spiegel voor te houden.

Een persoonlijk voorbeeld. Ik heb een eigen bedrijf. Dat betekent dat ik behalve concrete prestatiedoelen (bijvoorbeeld: ik wil dan en dan een workshop hebben ontwikkeld) ook oefen- en ontwikkeldoelen stel. Ik ben iemand met veel visie. Omdat ik behoorlijk introvert ben en eigenlijk ook best verlegen, breng ik die visie niet zo makkelijk voor de bühne. Mijn oefen- en ontwikkeldoel is dat ik mijn visie zo verwoord dat ik anderen ermee help om zich te ontwikkelen en zo mijzelf zichtbaar maak met mijn visie. Dit gaat over karaktervorming. Dan gaat het over mijn eigen dilemma’s onder ogen zien en daarmee dealen. Stilte, intervisie, supervisie en goede collegiale contacten helpen mij om met mijn dilemma’s te dealen.

Ik zie het leven als een speelveld waarop allerlei toestellen staan die ik mag ontdekken, verkennen, ermee oefenen en zo mijzelf ontwikkelen. Dat helpt me om niet teleurgesteld te raken over al die dingen waar ik niet tevreden over ben, die niet gelukt zijn en die ik niet gehaald heb. Ik mag oefenen. Ik mag spelen.

Karaktervorming kan alleen plaatsvinden wanneer we tot stilte en tot stilstand komen, sprakeloos en ant-woord-loos durven worden en zo andere gedachten toelaten. In de komende blogs beschrijf ik twintig eigenschappen of elementen die bijdragen aan karaktervorming. Deze eigenschappen of elementen keren terug in de parabels over de familie Bever die ook deel uitmaken van deze blogserie.

Ik hoop dat de blogs en parabels je helpen om tot stilstand te komen en zo in kleine stappen je eigen karakter te vormen!

19a. Geestkracht

Dit blog gaat over geestkracht. En geestkracht als karaktereigenschap omschrijf ik het beste aan de hand van een indrukwekkend verhaal. Een verhaal dat mij, na zoveel jaren gesprekken met mensen, nog steeds raakt.

Ik begeleid Mart. Mart is 44 jaar en werkt op een financiële administratie van een grote zorgorganisatie. In het eerste gesprek heeft hij mij eerlijk gezegd dat er weinig mensen zijn die door zijn pantser heen komen. En we kunnen alleen iets bereiken als ik dat wel kan. Ook vertelt hij dat hij echt wil veranderen. Er zijn patronen in zijn leven waar hij letterlijk ziek van wordt. Dat moet echt anders. Ik ervaar een diepe motivatie.

Dat blijkt geen moeite. We hebben pittige, confronterende en heel mooie gesprekken. In elk gesprek zitten punten waar hij nog dagen na het gesprek op kauwt. En ik neem grote verandering waar. Hij was gemakkelijk ontplofbaar op zijn werk. Nu gaat hij daar open het gesprek met zijn collega’s aan. Hij geeft hen complimenten en geeft ook eerlijk aan wat hij lastig vindt in de samenwerking. Hij neemt tijd voor zichzelf en is niet meer de hele wereld aan het redden. Hij pakt zijn eigen perfectionisme aan en ook de ander hoeft niet meer perfect te zijn.

En zomaar ineens tijdens het achtste gesprek zegt Mart in een bijzinnetje dat hij als klein kind seksueel is misbruikt. Dat heeft diepe schade in zijn leven aangericht. Het heeft patronen tot ontwikkeling gebracht die nu heel destructief zijn leven beïnvloeden. Patronen die maakten dat zijn werkgever hem graag naar mij stuurde.

‘En nu, voor het eerst in mijn leven, kan ik kiezen voor mijzelf, voor wat goed is voor mij!’ zegt hij vandaag. ‘Het is een soort opstaan. Niet meer de destructieve patronen de baas laten zijn. Zelf opstaan, tegen de destructie in.’

Ik val stil.

Ik schreef een lange serie over karaktervorming. Aan iedere aflevering schaafde ik nog wat en dan was het goed. Deze aflevering heb ik vier keer herschreven. Ik kreeg niet verwoord waar geestkracht voor mij echt over gaat. Maar dit verhaal hielp mij. Geestkracht gaat over opstaan. Opstaan tegen destructieve krachten in ons leven in. Ons leven tot bloei brengen. Geestkracht gaat niet over ‘dromen durven doen’. Dat is voor veel mensen veel te groot. Het gaat over het hier en nu. Over vandaag kiezen om die kleine keuze te maken die je leven een stapje vooruit brengt. Die keuze te maken die niet je kracht vermindert, maar groter maakt. En vaak gaat dat om kwetsbare keuzes.

Kracht vanuit de geest, geestkracht, stel ik tegenover kracht vanuit de mens, menskracht. Menskracht gaat vaak over macht, geweld en destructie. Tegen onszelf en soms ook tegen anderen. Geestkracht gaat over opstaan en verdergaan! Geestkracht gaat over groei vanuit kwetsbare kracht!

Groeivraag

Wat betekent het woord ‘geestkracht’ voor jou? Waar zie jij geestkracht?

Bronnen voor de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Dam, A. van (2009), De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren, Amsterdam: Ambo.

Derks, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.

Grün, A. (2010), Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, Baarn: Forte Uitgevers BV.

Halík, T. (2016), Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven, Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum.

Ouaknin, M. (2001), De tien geboden, Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rossum, C. van, ‘Angst is niet iets om bang voor te zijn’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 4, pp. 55-58.

Rossum, C. van, ‘Verbinding creëren door te luisteren’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 3, pp. 80-83.

Rossum, C. van, ‘Gezond en duurzaam werken – een leerproces voor werkgever en werknemer!’, in: CoachLink Magazine 2016, nr. 5, pp. 56-59.

Rossum, C. van, ‘Leidinggeven aan gezond en duurzaam werken’ in: CoachLink Magazine 2016, nr. 6, pp. 70-73.

Sinek, S. (2016), Begin bij het waarom. De gouden cirkel van ondernemen, Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt wekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –4-9-2018

Dit vind je misschien ook leuk...