Jouw waarom: Jan van de Heetkamp

‘Je leert jezelf en je mogelijkheden echt kennen in contact met andere mensen’

Waarom doen mensen het werk dat zij doen? Waar worden mensen blij van in hun werk? Wat maakt dat mensen trouw blijven in en aan hun werk? Deze vragen gaan over de drijfveren, over het waarom van werk.

Met Loopbaanparadox wil ik mensen (terug)brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Over dit waarom en onze drijfveren hield Simon Sinek, de schrijver van het boek Begin bij het waarom. De Gouden Cirkel van ondernemen een mooie TEDxMaastricht (https://www.youtube.com/watch?v=4VdO7LuoBzM). In het netwerk om Loopbaanparadox werk ik samen met bevlogen mensen die ‘het waarom’ in hun werk graag centraal stellen. In deze blogserie laat ik hen aan het woord over hun waarom…

In dit interview stel ik graag Jan van de Heetkamp aan je voor. Hij geeft leiding aan administratiekantoor de Vries & Nell Amersfoort. Zie https://amersfoort.devriesennell.nl/.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Jan over zijn ’waarom’!

 

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Samen met Harco Sok geef ik leiding aan een administratiekantoor in Amersfoort. Wij zijn gestart per 1 januari 2017. Inmiddels worden wij vergezeld door Bart en Gea die bij ons in loondienst zijn.

Wij richten ons op de MKB-sector. Wij verzorgen de complete financiële administratie, loonadministratie, het opstellen van de jaarcijfers of jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting. Verder kun je voor al het financieel en fiscaal advies bij ons terecht.

Veel gaat digitaal en wij gaan met de moderne technieken mee. Doordat er veel geautomatiseerd is, kunnen wij extra tijd vrij maken voor adviezen aan onze klanten!

 

Je zag het filmpje van Simon Sinek. Hij verbindt het doel – dat wat ertoe doet –en het ‘waarom’ – de drijfveren – met elkaar. Kun jij iets vertellen over wat jou ten diepste drijft in je werk?

Het omgaan met mensen is voor mij belangrijk, hen adviseren om financieel de juiste keuzes te maken. Een andere drijfveer is om dit samen te doen; mijn kennis over te dragen aan mijn klanten, samen met Harco en ons personeel. En wat ik ook prettig en belangrijk vind, is een persoonlijke aanpak; ik vind het fijn om onze klanten te kennen, en ik vind het fijn dat zij ook weten wie wij zijn.

Ik ga iedere dag vrolijk naar mijn werk. Het feit dat ik samen met Harco een eigen kantoor gestart ben, heeft mij zoveel energie gegeven! Ik wist zelf niet dat ik nog zoveel energie kon krijgen. Wij kunnen nu onze eigen visie en missie opstellen en ook daadwerkelijk uitvoeren.

 

Hoe blijf je geïnspireerd om het werk te doen dat je doet? Welke keuzes maak(te) je daarvoor? Heb je ook obstakels ervaren, en zo ja, hoe ben je daarmee omgegaan?

Een prachtige vraag! Het gaat soms echt om keuzes maken. In 1994 ben ik begonnen met werken op een accountantskantoor, studeren en werken, om zo door te groeien. Mijn accountancyopleiding heb ik afgerond en ik wilde accountant en mede-eigenaar worden van een middelgroot accountantskantoor.

Ik was al druk bezig met deze stap toen ik in 2014 erg ziek werd. Dat heeft mijn leven op z’n kop gezet. Ik ben gelukkig volledig hersteld, maar ik besef heel goed dat het ook anders had kunnen aflopen. Het was een periode waarin er veel vragen op me af kwamen, met de belangrijkste vraag: wat heb ik nu gemaakt van mijn leven, ook zakelijk gezien? Wil ik dit? Ik ben zelf christelijk en wil dit ook laten zien in mijn werk. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben met mijn werkgever gaan praten en ik wilde geen medevennoot meer worden; ik wilde geen grote organisatie meer zijn, maar ‘gewoon’ een klein, eigen kantoor hebben waarmee ik kan uitstralen wie ik ben/wie wij zijn.

Ik kreeg alle begrip en in goed overleg ben ik zelfstandig een kantoor begonnen. De les die ik daarvan heb geleerd, is: durf een keuze te maken en kijk juist over de obstakels heen. Dat heb ik gedaan, en dat ik dan zo door mijn werkgever en de mensen om mij heen ben geholpen, is waardevol en iets om dankbaar voor te zijn.

 

 Simon Sinek stelt overtuigd dat echte inspiratie en verbinding alleen mogelijk zijn als we elkaar ook ‘werkelijk de hand schudden’, met andere woorden, door echt contact. Welke rol speelt voor jou ‘echt’ contact met de mensen met wie je samenwerkt? Is er voor jou een verband met je drijfveren?

Snel schakelen, inspelen op ontwikkelingen bij de klant, die zelf altijd kan meekijken en bij vragen direct kan overleggen, dat is de manier waarop wij werken. Ook collegialiteit is belangrijk. We zitten op één kantoor en Harco en ik wonen ook nog eens dicht bij elkaar. We overleggen veelvuldig, want je kunt altijd iets van elkaar leren. We praten over het bedrijf, ook met Gea en Bart, wat gaat goed en wat kan beter en denk vooral mee. Dat is het leuke aan een kleinschalig kantoor.

Contact is belangrijk, veel communiceren zoals ik hierboven beschrijf. Wij doen het samen. Gea kent al onze klanten en de klanten waarderen het enorm dat als ze bellen ook gekend worden. Wij weten van alle namen welk gezicht erbij hoort.

Mijn drijfveer is ook de drijfveer van Harco Sok. Wij staan hetzelfde in het leven en werken beiden met hetzelfde doel: de klant centraal en zijn of haar onderneming moet financieel gezond zijn. Daarmee kunnen wij helpen. Met Bart en Gea kunnen wij onze drijfveren nog verder uitvoeren. We doen het nu met z’n vieren.

 

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven over ‘het waarom’ in werk?

Stel deze vraag maar regelmatig aan jezelf: waarom werk ik en waarom doe ik het werk dat ik nu doe? Status, geld, doelen behalen et cetera?? Ik weet er alles van! Maakt het werk je echt gelukkig? Maakt wat ik doe anderen gelukkig?

Kijk in de spiegel en wees eerlijk. Werk met plezier en passie; je doel en missie zullen dan zeker slagen. Ieder mens is belangrijk wie je ook bent, ook op de werkvloer. Durf stappen te zetten die je leven op z’n kop kunnen zetten. Wij bedenken vaak onze eigen obstakels die er in werkelijkheid niet zijn.

 

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –6-11-2018

Dit vind je misschien ook leuk...