Schuren geeft glans
Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Nu aandacht voor Steve Jobs, na Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Slotaflevering 7 maakt duidelijk dat je groeit in leiderschap juist als het ook schuurt.
Gates vs Jobs
Als er twee tegenpolen waren, in dezelfde markt, die elkaar hun leven lang respecteerden, beconcurreerden en in de pan hakten, waren het Bill Gates en Steve Jobs. De biograaf van Jobs, Walter Isaacson, schrijft hierover het volgende:
‘Gates begreep, in tegenstelling tot Jobs, hoe je computerprogramma’s schreef; hij is praktisch en gedisciplineerd en bezit een groot analytisch vermogen. Jobs was intuïtiever, romantischer en bezat een beter instinct om technologie bruikbaar te maken, design prachtig en interfaces vriendelijk. Hij had een passie voor perfectie waardoor hij ontzettend veeleisend was, en hij leidde door charisma en willekeurige intensiteit. (…) Beiden konden grof zijn, maar bij Gates (…) was dat gedrag minder persoonlijk en meer gebaseerd op intellectuele scherpzinnigheid dan op emotionele harteloosheid. Jobs staarde mensen aan met een brandende, kwetsende intensiteit; Gates had wel een moeite om oogcontact te leggen, maar was in de grond heel menselijk’.
De worsteling om meer, beter, innovatiever
Twee totaal verschillende mannen. In algemene zin hebben ze de hele digitale wereld samen (met anderen) tot iets groots gemaakt. Ze wilden beiden winnen. Ze wilden beiden meer, meer, meer; beter, beter, beter; innovatiever, innovatiever, innovatiever… En door die mentaliteit steeds aan elkaar te slijpen, verloor soms de een en soms de ander. Wat natuurlijk ook maakte dat de ander won. In het geheel boden ze steeds over elkaar heen met weer een nieuwe ontwikkeling, weer een verdergaande vooruitgang. Zonder deze worsteling zou de digitale wereld van vandaag er anders hebben uitgezien.
Schuren geeft glans
(Persoonlijk) leiderschap is leiding geven aan jouw leven vanuit wat jou ten diepste drijft. Tegelijk is dat altijd nauw verbonden met je hele leven. Met anderen. In leidinggeven heb je je altijd te verhouden tot het anders van de ander. Tot dat wat niet kan en dat wat in de relatie met die ander niet kan. Je kunt stuiten op grenzen van je invloed op het leven. Dat geeft schuring. En juist hiervan leer je.
Ik heb ervaren dat waar ik in mijn eigen kunnen een stap terug moet doen, ik nederig leer te zijn. De waarde leer inzien van wat de ander inbrengt. Daar waar ik de grenzen van mij eigen mogelijkheden tegenkom, weet ik dat ik een heel menselijk mens ben, met grenzen en beperkingen. Met eigen nukken ook. Bij de start van mijn andere bedrijf Leiderschapsparadox wilde ik te snel. Door stevige feedback van anderen, schakelde ik terug. Zo kon ik winnen!
Aanvullend daarop heb ik ook ervaren dat daar waar ik blijf staan voor mijn drijfveren, de kans bestaat dat ik op iets beters uitkom, iets van zowel de ander als mijzelf. Want minder is vaak meer! Binnen Leiderschapsparadox paste ik het aanbod aan, zodat ik mijn drijfveren beter tot uiting kon brengen.
Ken je dat gevoel dat je klem lijkt te zitten? Dat je vastloopt in je eigen mogelijkheden in die situatie, in die relatie, in die samenwerking? En dat je er zo graag invloed op uit wilt oefenen? Dat je niet meer mogelijkheden hebt dan je al benutte?
Schuren geeft glans!
Waar wij het aandurven om de klem in onszelf of met anderen in te zetten voor groei en ontwikkeling, ontstaat winst. Daar schuren we, van binnen of buiten onszelf. Daar groeien we. Want schuren geeft glans!
Bronnen voor de serie Leren van Leiders
Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:
Toon text
Bronnen voor deze serie
Covey, S.R. (2015), De zeven eigenschappen voor succes in je leven.Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
Grafische gebruikersomgeving. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafische_gebruikersomgeving.
Isaacson, W. (2011), Steve Jobs. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek | Het Spectrum.
Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies. Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.
Rasterafbeelding. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rasterafbeelding.
Steve Jobs. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs.
Xerox. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Xerox.
De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).
Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!
Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –26-11-2019