De kracht van eenvoud

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Nu aandacht voor Steve Jobs, na Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. In aflevering 6: de kracht van eenvoud. Oftewel: less is more.


Laten we het eenvoudig maken!

Op de eerste brochure van Apple stond: ‘Simplicity is the ultimate sophistication’, oftewel, ‘Eenvoud is de ultieme verfijning’. Dit was, is en zal het mantra van Apple blijven. Steve Jobs zegt hierover:

‘We zullen ze er helder en zuiver en eerlijk voor uit laten komen dat ze hightech zijn, in plaats van dat we ze een zwaar industrieel uiterlijk geven van zwart, zwart, zwart en zwart zoals Soy. Dus dat is onze benadering: eenvoudig, en we mikken echt op Museum-of-Modern-Art-kwaliteit. De manier waarop we het bedrijf leiden, het productdesign, de advertenties, alles komt hierop neer: laten we het eenvoudig maken. Echt eenvoudig.’ (Isaacson 2011, p. 161)

In aflevering 3 Wat is jouw levensfilosofie? gaf ik al aan dat het hebben van een levensfilosofie bepalend is voor hoe doelgericht we (persoonlijk) leiderschap in ons leven vorm geven. Uit dit citaat wordt duidelijk hoe Apple en Jobs hun mantra consequent in hun werk en merk doorvoerden. Anders gezegd: less werd more. Als je het simpel houdt, krijgen je werk en merk meer zeggingskracht en ben je beter herkenbaar. Dat zie ik ook terug in mijn werk als coach. Ik geef hiervan twee voorbeelden.


Less is more – persoonlijk leiderschap

Antoinette kwam in coaching bij mij. Ze werkte in een wijkverpleegkundig team en liep hard tegen zichzelf aan. Zoals bij veel mensen in haar vak was haar levensmotto: ‘zorgen, zorgen, zorgen’. Dat kostte haar nu haar gezondheid. Toen ze voor het eerst bij me kwam, zag ze er uitgeblust uit.

Gaandeweg het traject veranderde er iets. Haar levensmotto bleef: ‘zorgen, zorgen, zorgen’. Wel kreeg het een totaal andere lading. Sterker nog, Antoinette laadde deze woorden met een nieuwe betekenis. Het motto ‘zorgen, zorgen, zorgen’ omschreef ze als:

  1. ‘Zorgen voor mijzelf – Wanneer ik goed voor mijzelf zorg …’ En dan volgden er enkele zinnen waarmee ze aangaf op welke manier ze goed voor zichzelf wilde zorgen.
  2. ‘Zorgen voor mijn cliënten – Wanneer ik goed voor mijn cliënten zorg …’ En ook hier volgde een uitwerking van wat dat concreet betekende. De inhoud hiervan was totaal veranderd. Ze was geen slaaf meer van haar cliënten, maar iemand met een helder zorgaanbod.
  3. ‘Zorgen betekent dat ik ervoor zorg dat ik dat doe waarin ik geloof …’ – Hier beschreef Antoinette waar ze in geloofde.

Het resultaat was dat driekwart van haar leven overboord ging, omdat ze doorkreeg dat ze daarmee niet goed voor zichzelf zorgde of voor haar cliënten, of dat ze daarmee veel dingen deed uit gewoonte en zonder er echt in te geloven. Het werd voor Antoinette (en mij) een verrassend traject.


Less is more – samenwerking

Twee collega’s vormden samen een team in een wijkcentrum. We keken onder andere naar hun gezamenlijke idealen, plannen en ideeën. Dat werd een moment met een grote glimlach in de begeleiding. Want… het kon wel een onsje minder. Van de vijf pijlers in hun werk schrapten we er twee. En van alle activiteiten onder de overgebleven drie pijlers, schrapten we er ook een heleboel. Dit schiep ruimte om organisatorisch zaken beter op te tuigen en de PR sterk te verbeteren. De activiteiten die ze daarna deden, trokken veel meer mensen en hadden een grotere impact.

Less is more. Hoe wordt dit zichtbaar in jouw werk en leven?


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2015), De zeven eigenschappen voor succes in je leven.Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Grafische gebruikersomgeving. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafische_gebruikersomgeving.

Isaacson, W. (2011), Steve Jobs. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek | Het Spectrum.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies. Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rasterafbeelding. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rasterafbeelding.

Steve Jobs. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

Xerox. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Xerox.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –19-11-2019

Dit vind je misschien ook leuk...