Onafhankelijk denken heeft een prijs
Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Nu aandacht voor Ghandi, na Steve Jobs, Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Leiderschap vraagt het vermogen om onafhankelijk te kunnen denken. Dat heeft soms een prijs, wat ook zichtbaar wordt in het leven van Ghandi. Hierover gaat aflevering 2.
Een familieberaad: wel of niet naar Londen?
Ghandi was al op jonge leeftijd zijn vader verloren. Met zijn moeder had hij afgesproken dat een studie tot advocaat in Londen te verkiezen was boven een studie in India. Het was 1888 en Ghandi was 19 jaar. De Indiase cultuur is een groeps- en familiecultuur. Toen zijn familie dit ter ore kwam, werd er een familieberaad vastgesteld. Dit kon echt niet!
Tijdens het familieberaad moet de jonge Mohandas in het midden gaan zitten. De leiders appelleerden aan de band met zijn vader. Wanneer zijn vader nog geleefd zou hebben zou deze zeker voor zijn intelligente zoon een baan geregeld hebben in dienst van een van de maharadja’s, de Indiase leiders. De jongeman vertelde wat hij met zijn moeder had besproken: hij zou naar het buitenland gaan om te studeren, hij zou geen vrouw aanraken, geen vlees eten en geen alcohol drinken.
De oudsten werden niet overtuigd. Mohandas werd voor hen een paria, uitschot.
Op 4 september 1888 vertrekt Mohandas Gandhi naar Londen. Als Ghandi na het voltooien van zijn studie in 1891 weer in India komt, doet hij officieel boete voor zijn vergrijp van het niet navolgen van de keuze van het familieberaad.. Tussen een aantal van zijn familieleden en Gandhi zal schuring blijven.
Onafhankelijk denken
Gandhi is zijn leven lang een ontvankelijke man geweest en tegelijk iemand die onafhankelijk dacht. In mijn ogen is dit onafhankelijk denken een eigenschap van (persoonlijk) leiderschap. In Gandhi´s leven leverde hem dat door de loop van vele jaren veel volgelingen op. Tegelijk leidde het zeker ook tot breuken. De eerste zien we hier. Gandhi wist dat hij voor zijn verdere ontwikkeling in Londen zijn advocatenopleiding wilde doen. De juridische opleidingen in India waren minder gekwalificeerd dan in Londen. Dat motief was sterk genoeg om een breuk met zijn familie te riskeren. Dit is in onze cultuur een stap. Dit was in de Indiase cultuur van eind negentiende eeuw een nog veel grotere stap. Hij deed het. En juist deze onafhankelijke manier van denken en handelen maakte de man Gandhi tot de leider op wie we nu terugkijken.
Onafhankelijk denken en leiderschap
Durf jij, durf ik, eigenstandig te kiezen binnen de verbindingen van de samenwerkingen die we hebben? Ghandi koos voor conflict, tegen de (familie)cultuur in, om zich op te laten leiden. Deze opleiding zette hij eerst in Zuid-Afrika en daarna in India in voor het grote belang van gelijkheid voor Indiërs. Zo sprak ik laatst een psycholoog die een nieuwe baan vond bij het ministerie van justitie. Hij had altijd gewerkt met randgroepen. Op mijn wat verbaasde vraag wat hij nu op een ministerie zocht antwoordde hij ‘vreemde eend spelen…’ Daar kan ik dan alleen maar om glimlachen en hem wensen dat zijn anders zijn, invloed heeft op het geheel.
Bronnen voor de serie Leren van Leiders
Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:
Toon text
Bronnen voor deze serie
Blessing, M. (2017, juli). Mohandas Gandhi (1869-1948). Geraadpleegd van https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6963/mohandas-gandhi-1869-1948.html.
Gandhi. His triumph changed the world forever. Film (1982).
Gedichten over genot. Geraadpleegd van http://blog.seniorennet.be/gedichtengenot/archief.php?catID=487.
Guha, R. (2017), Gandhi. De jonge jaren. De biografie. Amsterdam: Rainbow.
Heilig. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 20-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilig.
John Langalibalele Dube. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 20-8-2018, van https://en.wikipedia.org/wiki/John_Langalibalele_Dube.
Kaisar-i-Hind. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 19-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaisar-i-Hind.
Mahatma Gandhi. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 19-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi.
Mierlo, S. van. (2012, 3 april). Gandhi: Een Moderne Held. Geraadpleegd van https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/94304-gandhi-een-moderne-held.html.
Satyagraha. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 19-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Satyagraha.
Pollet, G. (1969, oktober). Mahâtmâ Gândhî en de rechten van de mens. Geraadpleegd van https://www.dbnl.org/tekst/_str005196901_01/_str005196901_01_0008.php.
Visser, Y. (2017, 17 maart). Mahatma Gandhi (1869-1948). Icoon van geweldloos verzet. Geraadpleegd van https://historiek.net/mahatma-gandhi-indiaas-politicus/67514/.
De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).
Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!
Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –10-12-2019