Je bent meer dan je keuze

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Winston Churchill is de zesde leider. Churchill maakt in zijn leven radicale keuzes, die negatieve gevolgen hebben (aflevering 2). Toch is Churchill meer dan zijn keuze. Hierover gaat aflevering 3.


Minister van Marine

In de zomer van 1939 schrijft Premier Chamberlain in zijn dagboek: ‘Winston [Churchill, CvR] komt er steeds beter voor te staan naarmate oorlog tot de mogelijkheden gaat behoren – en vice versa.’ (Haffner, 2014, p. 112). Als op 3 september 1939 Engeland aan Duitsland de oorlog verklaart, wordt Churchill opnieuw benoemd tot minister van Marine. Aan alle oorlogsschepen wordt geseind: ‘Winston is terug.’

Dat Churchill weer minister wordt, is verrassend, omdat ik in aflevering 2 beschreef dat de keuze van Churchill om van de conservatieven over te stappen naar de liberalen hem in 1936 een ministerschap kostte en zijn politieke einde leek in te luiden… De negatieve gevolgen van keuzes…

Dus toch niet! Sterker nog, Chamberlain blijkt niet de juiste premier in oorlogstijd en Churchill wordt op 10 mei 1940 zijn opvolger. Waarom nu wel?


Meer dan je keuze

Churchill had zich als minister van Marine (1911 – 1915) eerder bewezen. Hij had de hele vloot vernieuwd en op krachten gebracht. En tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij strategisch en handelend opgetreden. Hij had mensen niet meegekregen, hij had het solistisch gedaan, maar hij had het gedaan! Hij had daadkracht getoond. Hij was een strateeg en militair van formaat gebleken. Als er iemand is die nu de crew kan leiden, dan Churchill. Het is een gok, dat wel. Maar alles is een gok. Het is oorlogstijd en niets is meer zeker…

Ineens valt de keuze dus toch op Churchill. Want Churchill die het vertrouwen was verloren, omdat hij was overgestapt van de conservatieven naar de liberalen, heeft zichzelf eerder óók bewezen met zijn capaciteiten. Dat was de positieve kracht van Churchill. Churchill maakte door zijn leven keuzes én de keuze valt op hem…

(Persoonlijk) leiderschap gaat onder andere over onze keuzes die tellen. Én we zijn meer dan onze keuzes. Ik moet daarbij denken aan die directeur die zich niet meer kon verbinden aan de moraal van de koers die zijn bestuur koos. Hij maakte keuzes en werd afgeserveerd. Vervolgens werd hij door een andere organisatie juist om die reden gevraagd bij hen een bestuursfunctie te aanvaarden. Tegelijk hoeven we ook niet krampachtig te zijn in onze keuzes. In het verhaal van Churchill zien we een ‘genadigheid’ van het leven. Hij maakte regelmatig keuzes die mogelijk minder handig waren. Toch brachten ze hem op de positie van premier. Dat wat we kiezen, wordt door mensen gelezen en krijgt zijn weerklank in de invloed die we hebben in het contact en de samenwerking. Want keuzes hebben kracht. Én we zijn meer dan onze keuzes!


Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs en Ghandi.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.

Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –25-2-2020

Dit vind je misschien ook leuk...