Leiderschap is je woorden waarmaken

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De laatste leider die we belichten, is Barack Obama. In de slotaflevering: wat je als leidinggevende echt geloofwaardig maakt: als je doet wat je zegt.


Onze boodschap heeft zin

De boodschap die wij geven met ons leiderschap heeft zin. Ik geef naar klanten die in een sollicitatieprocedure zitten vaak het volgende voorbeeld. Stel, je solliciteert als directiesecretaresse en je geeft in je brief aan dat je alom geprezen wordt om je foutloze Nederlandse tekst. Als dan in je brief en cv vier knollen van fouten staan, ben je bij voorbaat verloren.

Dat is ook zo met het beeld dat we van onszelf geven in het geheel van ons leven. Tegenwoordig zijn de woorden authenticiteit en echtheid in. Ik snap ook waarom. Ik wil dat wat ik koop, klopt met de beschrijving en de prijs. Dat is ook in een menselijk contact zo. Ik wil dat ik kan geloven in de persoon met wie ik omga. Dat deze persoon zijn woorden waarmaakt.


Authenticiteit en echtheid

Obama was een goede spreker. Lars Duursma, speech-expert, analyseerde zijn speeches. Hij zegt na de afscheidsspeech van Obama in het NRC (11 januari 2017):

‘Een goede speech kan maar door één spreker worden uitgesproken en dat geldt zeker voor de speeches van Obama. Veel van zijn mooiste toespraken – de speech in Philadelphia over ras en racisme, de speech in Selma, z’n herdenkingstoespraak in een zwarte kerk – hadden nooit dezelfde impact gehad wanneer ze waren uitgesproken door een blanke president. Obama was de verpersoonlijking van zijn boodschap.’

Dat lijken mij authenticiteit en echtheid…

Toch hadden al die mooie woorden, hun doel voor het grootste gedeelte verloren wanneer Obama als persoon niet deed wat hij zei. Ook in zijn handelen streefde Obama ernaar om de verpersoonlijking van zijn boodschap te zijn.


Onze daden zeggen meer dan onze woorden

Veel mensen hebben mooie woorden. Alleen zie ik het niet als ik hen ontmoet. Onze daden zeggen zoveel meer dan onze woorden.

Ik werk samen met een HR-manager. Ze geeft interne leiderschapstrainingen. Leiderschap is een belangrijk thema voor haar. Ik zie op twitter en LinkedIn regelmatig zaken rondom leiderschap langskomen.

Dat is het ene verhaal.

Het andere verhaal is dat ik door de jaren regelmatig medewerkers begeleidt van haar organisatie. Bij vrijwel allemaal komt deze dame ter sprake. En in bijna alle gevallen heeft zij een rol gespeeld in de oorzaak van het ziekteproces. Vanuit macht en manipulatie draait ze aan veel knoppen in het geheel van de organisatie en bemoeit zich gepast en ongepast met vrijwel alles. En maakt veel slachtoffers. Menig ziekteproces dat ik mag begeleiden had niet veroorzaakt wanneer zij authentiek en echt leiderschap had getoond…


Ik gun je winst!

De ‘afdronk’ van acht jaar Obama zal niet licht worden vergeten. Hoewel veel wapenfeiten mogelijk vergeten worden. Of zijn politieke impact op sommige punten niet altijd succesvol was. Zijn authenticiteit en echtheid zorgden voor een andere kleur van Amerika wereldwijd. Zijn winst zat niet in succes, zijn winst zat in wie hij was. Daarmee veranderde hij zaken.

Een mooie vraag om dit gedeelte over Obama af te sluiten: Wat is jouw winst?


Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs, Ghandi en Winston Churchill.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Citaten van Barack Obama. Geraadpleegd van https://citaten.net/zoeken/citaten_van-barack_obama.html?page=2.

De Standaard. (2017, 11 januari). LETTERLIJK. De afscheidsspeech van Barack Obama. Geraadpleegd van http://www.standaard.be/cnt/dmf20170111_02668065.

Duursma, L. (2017, 11 januari). Obama blijft in zijn afscheidsspeech energieker dan zijn voorgangers. Geraadpleegd van https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/11/obama-blijft-energieker-dan-zijn-voorgangers-6158671-a1540719.

Obama, B. (2017), Dromen van mijn vader. Het verhaal van mijn familie. Amsterdam/Antwerpen: Atlas Contact.

Reformatorisch Dagblad. (2009, 20 januari). Volledige tekst rede president Barack Obama. Geraadpleegd van https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/volledige-tekst-rede-president-barack-obama-1.101612.

The New York Times. (2009, 4 juni). Obama’s Speech in Cairo. Geraadpleegd van https://www.nytimes.com/2009/06/04/us/politics/04obama.text.html.

Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.

Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –12-10-2020

Dit vind je misschien ook leuk...