Jouw waarom: Anne van de Pol

‘Ik wil kanjers afleveren aan het werkveld’

Waarom doen mensen het werk dat zij doen? Waar worden mensen blij van in hun werk? Wat maakt dat mensen trouw blijven in en aan hun werk? Deze vragen gaan over de drijfveren, over het waarom van werk.

Met Loopbaanparadox wil ik mensen (terug)brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Over dit waarom en onze drijfveren hield Simon Sinek, de schrijver van het boek Begin bij het waarom. De Gouden Cirkel van ondernemen een mooie TEDxMaastricht (https://www.youtube.com/watch?v=4VdO7LuoBzM). In het netwerk om Loopbaanparadox werk ik samen met bevlogen mensen die ‘het waarom’ in hun werk graag centraal stellen. In deze blogserie laat ik hen aan het woord over hun waarom…

In dit interview stel ik graag Anne van de Pol aan je voor. Anne van de Pol werkt als opleidingsdocent bij de Christelijke Hogeschool Ede voor de voltijd- en deeltijdopleiding Social Work.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Anne over zijn ‘waarom’!

 

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Ik ben als opleidingsdocent verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ik geef daar les aan de opleiding Social Work en aan de deeltijdopleiding. Van origine ben ik methodiekdocent Social Work. Naast het lesgeven aan de voltijd- en deeltijdopleiding ben ik betrokken bij diverse onderwijsontwikkelingen en ben ik voor CHE voor professionals regelmatig in het land om trainingen en intervisie te geven. Bij groepsintervisie is mijn uitdaging vaak om van een troep weer een groep te maken.

 

Je zag het filmpje van Simon Sinek. Hij verbindt het doel – dat wat ertoe doet – en het ‘waarom’ – de drijfveren – met elkaar. Kun jij iets vertellen over wat jou ten diepste drijft in je werk?

Eigenlijk wil ik – met mijn bijdrage – kanjers afleveren aan het werkveld. Die ook nog eens echt het verschil kunnen maken. Nu, na 25 jaar, lopen er echt al heel wat rond waar ik echt trots op ben. Mensen die hun dromen echt hebben waargemaakt!

 

Hoe blijf je geïnspireerd om het werk te doen dat je doet? Welke keuzes maak(te) je daarvoor? Heb je ook obstakels ervaren, en zo ja, hoe ben je daarmee omgegaan?

Ik word geïnspireerd door netwerken, vakliteratuur, het bijhouden van (sociale) media en het investeren in collegiale contacten. Dit is een must om bij te blijven in mijn beroep. Hierdoor ben ik mij in de afgelopen jaren onder andere gaan richten op sociaal ondernemen. Uiteindelijk ben ik als welzijnsdocent steeds ondernemender gaan denken en werken.

Ik heb ook obstakels ervaren. Bijvoorbeeld wanneer niet iedereen van mijn collega’s hetzelfde denkt of werkt. Dat gaf mij soms het gevoel te trekken aan een dood paard. Gelukkig zijn de meeste collega’s nu wel echt om en heb ik inmiddels een team van gelijkgestemde zeer inspirerende collega’s om mij heen. Maar het was wel een dingetje om zover te komen.

Parallel aan mijn werk ben ik op het gebied van sociaal ondernemen met verschillende studenten en alumni aan de slag gegaan in diverse projecten. Deze projecten stonden en staan los van de CHE, maar geven wel veel input voor mijn lessen en zelfs het curriculum.

 

Simon Sinek stelt overtuigd dat echte inspiratie en verbinding alleen mogelijk zijn als we elkaar ook ‘werkelijk de hand schudden’, met andere woorden, door echt contact. Welke rol speelt voor jou ‘echt’ contact met de mensen met wie je samenwerkt? Is er voor jou een verband met je drijfveren?

‘Echt’ contact is voor mij heel belangrijk. Ik investeer behoorlijk in groepen (ik geef onder andere groepsdynamica), in het aangaan van echt contact. Openheid, veiligheid en vertrouwen krijg je niet met een vingerknip voor elkaar bij een beginnende groep of een werkrelatie. Dit vraagt veel investering, maar dan krijg je er ook echt wat voor terug.

 

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –16-10-2018

Dit vind je misschien ook leuk...