Jouw waarom: Peter van der Knijff

‘Sta eens stil bij waarom je het werk doet dat je doet’

Waarom doen mensen het werk dat zij doen? Waar worden mensen blij van in hun werk? Wat maakt dat mensen trouw blijven in en aan hun werk? Deze vragen gaan over de drijfveren, over het waarom van werk.

Met Loopbaanparadox wil ik mensen (terug)brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Over dit waarom en onze drijfveren hield Simon Sinek, de schrijver van het boek Begin bij het waarom. De Gouden Cirkel van ondernemen een mooie TEDxMaastricht (https://www.youtube.com/watch?v=4VdO7LuoBzM). In het netwerk om Loopbaanparadox werk ik samen met bevlogen mensen die ‘het waarom’ in hun werk graag centraal stellen. In deze blogserie laat ik hen aan het woord over hun waarom…

In dit interview stel ik graag Peter van der Knijff aan je voor. Met zijn eigen onderneming, Reflektera, biedt Peter mensen loopbaanbegeleiding en coacht hij mensen bij een burn-out. Zie www.reflektera.nl.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Peter over zijn ‘waarom’!

 

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Ik begeleid mensen met een burn-out en loopbaanvragen. Dagelijks ga ik met mensen op pad, soms letterlijk, om te ontdekken hoe de burn-out is ontstaan en wat eraan te doen is. Dit is een proces en vraagt maatwerk. Geen mens is hetzelfde, de aanleiding tot de burn-out is dat niet, en loopbaanvragen zijn dat evenmin. Vaak gaat een burn-out samen op met loopbaanvragen. Als je niet op de juiste werkplek zit en je werk je meer energie kost dan dat het je oplevert, gaat het vroeg of laat fout. Het is mijn passie om samen te ontdekken hoe iemand weer in zijn kracht kan komen, zijn kwaliteiten kan benutten en soms een nieuwe koers kan gaan varen.

 

Je zag het filmpje van Simon Sinek. Hij verbindt het doel – dat wat ertoe doet – en het ‘waarom’ – de drijfveren – met elkaar. Kun jij iets vertellen over wat jou ten diepste drijft in je werk?

Wat mij ten diepste drijft is dat ik graag naast mensen sta die een periode hulp nodig hebben om inzicht te krijgen in zichzelf en in hun handelen. Waarom en wat heeft ervoor gezorgd dat juist jij burn-out geraakt bent? En hoe kun je weer op een goede en gezonde manier verder door het leven? Je hebt nu eenmaal je eigen karakter, je eigen geschiedenis en je eigen omstandigheden. Ik vind het mooi om mijn kennis en ervaring met de ander te delen, zodat hij/zij daar weer verder mee kan de toekomst in.

 

Hoe blijf je geïnspireerd om het werk te doen dat je doet? Welke keuzes maak(te) je daarvoor? Heb je ook obstakels ervaren, en zo ja, hoe ben je daarmee omgegaan?

Een van de redenen om voor mijzelf te beginnen, was voor mij dat ik mijn hart wil volgen. Het mooie van het leven is dat het steeds weer kansen en mogelijkheden van ontplooiing en ontwikkeling biedt. Hierdoor raak ik geïnspireerd. Een spreuk die altijd met me mee zal gaan is: ‘Als een wonder groeit de weg onder mijn voeten als ik hem ga…’

In deze uitspraak wordt verwoord dat er steeds mogelijkheden zijn die op je pad komen als je maar stappen durft te zetten. Ik probeer mijn doel voor ogen te houden, maar de weg ernaartoe kan totaal anders lopen dan ik verwacht of plan. Hier kan ik van genieten, dan is iedere ontmoeting en gesprek weer een kans of een mogelijkheid!

 

Simon Sinek stelt overtuigd dat echte inspiratie en verbinding alleen mogelijk zijn als we elkaar ook ‘werkelijk de hand schudden’, met andere woorden, door echt contact. Welke rol speelt voor jou ‘echt’ contact met de mensen met wie je samenwerkt? Is er voor jou een verband met je drijfveren?

Echt contact is echt belangrijk in mijn werk. De gesprekken vinden altijd face-to-face plaats. Natuurlijk is er wel eens contact via mail of WhatsApp, maar dit is meer om afspraken te maken of om even te horen hoe het met iemand gaat. Een gesprek omvat veel meer dan alleen maar woorden die gesproken worden. We weten allemaal dat in de communicatie het grootste deel van de communicatie non-verbaal plaatsvindt. Daarnaast kan je pas echt contact, vertrouwen opbouwen als je elkaar ook ziet en spreekt; Sinek noemt dat elkaar de hand schudden.

 

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven over ‘het waarom’ in werk?

Toen ik nog een kind was en onbevangen de waarom-vraag stelde aan mijn ouders of andere volwassenen, kreeg ik heel vaak te horen: daarom. Ze hadden waarschijnlijk geen zin om mijn vraag over het waarom van hun handelen te beantwoorden, of ze wisten het gewoonweg niet. Waarom? Daarom! Maar wat is dan het ‘daarom’?! Irritant gewoon.

Als ik in mijn praktijk soms aan mensen vraag waarom ze het werk doen dat ze nu doen, dan weten ze daar vaak geen antwoord op. Als je geen antwoord kunt geven op waarom je jouw werk doet, zul je waarschijnlijk ook niet verder komen dan: ‘Daarom.’ Sta eens stil bij waarom je het werk doet dat je doet. Je zult merken dat dit verandering zal geven in je werkplezier en zal leiden tot meer diepgang en voldoening.

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –4-12-2018

Dit vind je misschien ook leuk...