Doen wat bij je past!

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Winston Churchill is de zesde leider. Aflevering 1 laat aan de hand van Churchills leven zien dat je het beste uit de verf komt als je doet wat bij je past.


Ongetemd en ongevormd

Winston Churchill, geboren in Woodstock en opgegroeid op de Britse jongenskostschool Harrow, is geen briljante leerling. Van zijn schooltijd, zowel de lagere als de middelbare school, zegt zijn biografie onverbloemd: ‘Hij verliet de school ongetemd en ongevormd, maar ook onopgevoed en onontwikkeld.’ (Haffner, 2014, p. 22) Ai, en dat met een vader als Lord Randoph Churchill, een gevierd Brits politicus. Daarbij vergeleken steekt zoonlief toch wat bleekjes af…


Meester over zijn lot

En dan gebeurt het wonder. Als Winston 21 is, wordt hij militair en valt hij ineens samen met wie hij is. Zelf zegt hij: ‘Vanaf dat moment was ik meester over mijn lot.’ Iets in Churchill was van jongs af aan een krijgsman. En als militair mag hij doen wie hij is. Het leren gaat hem ineens goed af. En hij ontwikkelt zich werkelijk tot intellectueel. Churchill blijkt een groot strategisch inzicht te hebben, hij heeft diepe affiniteit met oorlog en vindt het hele krijgsbedrijf meer dan fascinerend.

Churchill bleek een geboren militair en werd ook een groot schrijver. Hij raakte bekend vanwege zijn politieke leiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch was hij geen geboren politicus. Dat hij juist in die tijd als politicus tot bloei kwam, was vanwege zijn militaire inzicht, dat hij knap met politiek wist te verenigen.


Een geboren strijder

Eerst en voor alles is Churchill toch vooral een strijder. Dat blijkt onder andere als hij rond zijn dertigste, na zijn eerste militaire periode, de politiek in gaat. Dat doet hij als conservatief, maar verrassend genoeg stapt hij snel over naar de liberalen. (In de volgende aflevering meer daarover.) Ineens lijkt hij alleen nog maar bezield door het lot van de armen. Samen met Lloyd George, oud-premier en als langstzittende parlementslid ‘Father of the House’, wil hij een sociale revolutie ontketenen. Wat is de reden van deze schijnbaar onnatuurlijke move? Een reden lijkt te zijn dat er domweg sprake was van strijd. Het was een klassenstrijd. Oké, klassenstrijd ansich was niet helemaal wat Churchill bedoeld had. Maar strijd was het. En daar is hij voor geboren.

Premier Aspuith ziet de bedreiging van dit tweespan. En wijs of sluw maakt hij Churchill minister van de Marine. Hij ziet zijn capaciteiten en wil een ander gevaar vermijden. Dat lukt. Als Churchill zesendertig jaar is, heeft hij ineens de leiding over vrijwel de grootste vlood ter wereld, die hij direct en met verve renoveert.


Doen wat bij je past!

In het leven van Churchill zien we iets interessants dat in mijn optiek hoort bij persoonlijk leiderschap. Op de momenten dat hij als militair en strateeg naar voren komt, excelleert hij. Wanneer je zijn biografie leest, zie je in deze fase van zijn leven bijna het licht van hem af stralen. Op andere momenten, ook later in zijn leven, komt hij veel minder uit de verf. Dat bracht mij tot de gedachte, die ik ook vaak in mijn loopbaanpraktijk bevestigd zie: we kunnen het best leidinggeven aan onszelf en anderen, wanneer we dingen doen die bij ons passen! Dus de hamvraag is: wat past bij jou? En doe jij wat bij jou past?


Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs en Ghandi.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.

Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –4-2-2020

Dit vind je misschien ook leuk...