Leiderschap is je eigen weg kiezen

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De laatste leider die we belichten, is Barack Obama. In aflevering 2 wordt duidelijk dat jouw keuzes vaak samenhangen met een ‘groter verhaal’. En tegelijk ben je daarin vrij om ook je eigen weg te kiezen. Dat is de kern van persoonlijk leiderschap.


Obama kiest voor opbouwwerk

De jonge Barack Obama besluit op een gegeven moment om aan opbouwwerk te gaan doen. In zijn biografie vertelt hij hierover:

‘Nu, achteraf gezien, (…) kan ik verklaren waarom mijn keuze voor het opbouwwerk onderdeel was van een groter verhaal, dat begon met mijn vader en zijn vader voor hem, met mijn moeder en haar ouders, met mijn herinneringen aan Indonesië met zijn bedelaars en boeren en Lolo die aan de macht verloren ging, en verder via Ray en Frank, Marcus en Regina; mijn verhuizing naar New York; de dood van mijn vader. Ik begrijp nu dat mijn keuzen nooit echt de mijne alleen waren – en zo hoort het ook; beweren dat dat niet zo is, komt neer op het najagen van een armzalig soort vrijheid.’ (Obama, 2017, p. 137)


Onderdeel van een verhaal

Wie wij zijn en wie wij geworden zijn, staan niet los van elkaar. We zijn onderdeel van een verhaal. Een familieverhaal. Of een verhaal van een organisatie. Of het verhaal van de voetbalclub waarbij we horen. Dat is de ene kant van de medaille. De andere kant van de medaille is onze keuze. Welke keuzes maken wij zelf vanuit en ten opzichte van dit verhaal? Om dat te illustreren een voorbeeld uit mijn loopbaanpraktijk.


Het verhaal van Suze

Ik had eens een paar gesprekken met Suze, een klant met een donkere huidskleur en een Surinaamse achtergrond. Zij kwam bij mij omdat ze als gevolg van pestgedrag op haar werk was uitgevallen met een burnout. Het was voor mij als blanke coach niet aan de orde om haar gevoel van discriminatie te bagatelliseren. Deze vrouw voelde zich wel degelijk gediscrimineerd en was daardoor uitgevallen.

Daarom heb ik niets gezegd. Tijdens een van de sessies heb ik African Gospel opgezet, waarvan ik vermoedde dat het haar positief zou raken. Vervolgens gingen we in gesprek over hoe zij de lead kon pakken over haar levensverhaal, over het verhaal van haar roots. Hoe ze daarin leiderschap kon tonen. Daarna maakte ze keuzes die ik niet verwachtte en mogelijk ook niet hoopte. Ze ging werken bij een Surinaamse organisatie, zodat ze niet opnieuw met hetzelfde gedrag geconfronteerd zou worden van collega’s. Het waren haar unieke keuzes… En ik zag haar kracht terugkomen. Ze stond er weer. Ze had weer de lead. Niet mijn keuzes voor haar waren leidend. Ik mocht haar terugbrengen bij haar bronnen. Haar keuzes, vanuit haar eigen verhaal, konden zorgen dat ze weer op weg kon en een richting kon kiezen.


Je mag je eigen weg zoeken

Ieder mens, iedere groep, iedere organisatie zal vanuit zijn eigen verhaal zijn weg zoeken. Een familiebedrijf zal de diepste drijfveren van ooit de startende opa in het DNA van de organisatie terugzien. Op de site van Shell Nederland lees ik de kernwaarden ‘eerlijkheid, integriteit en respect voor anderen’. Ook deze komen voort uit het eigen verhaal van Shell. In persoonlijk leiderschap weten we onszelf onderdeel van het grotere verhaal van familie, organisatie of anders soortige groep. Tegelijk weten we vanuit ons persoonlijk verhaal, onze keuzes te maken. Obama gebruikt in bovenstaand citaat daarvoor het woord ‘vrijheid’!

Ook benieuwd naar de andere blogs in de serie Leren van leiders? Klik dan op de namen van de leiders: Nelson Mandela, Martin Luther King, Albert Einstein, Steve Jobs, Ghandi en Winston Churchill.


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Citaten van Barack Obama. Geraadpleegd van https://citaten.net/zoeken/citaten_van-barack_obama.html?page=2.

De Standaard. (2017, 11 januari). LETTERLIJK. De afscheidsspeech van Barack Obama. Geraadpleegd van http://www.standaard.be/cnt/dmf20170111_02668065.

Duursma, L. (2017, 11 januari). Obama blijft in zijn afscheidsspeech energieker dan zijn voorgangers. Geraadpleegd van https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/11/obama-blijft-energieker-dan-zijn-voorgangers-6158671-a1540719.

Obama, B. (2017), Dromen van mijn vader. Het verhaal van mijn familie. Amsterdam/Antwerpen: Atlas Contact.

Reformatorisch Dagblad. (2009, 20 januari). Volledige tekst rede president Barack Obama. Geraadpleegd van https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/volledige-tekst-rede-president-barack-obama-1.101612.

The New York Times. (2009, 4 juni). Obama’s Speech in Cairo. Geraadpleegd van https://www.nytimes.com/2009/06/04/us/politics/04obama.text.html.

Haffner, S. (2014), Winston Churchill. Amsterdam: Mets & Schilt Uitgevers.

Tweede Marokkaanse Crisis. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 21-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Marokkaanse_Crisis.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –18-08-2020

Dit vind je misschien ook leuk...