‘Creativiteit is mijn grootste drijfveer’

‘Creativiteit is mijn grootste drijfveer’

vragen aan Marcel Sjoers over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.

In dit interview stel ik graag Marcel Sjoers aan je voor. Marcel Sjoers is ergotherapeut en fotograaf. Zie http://www.marcelsjoers.nl.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Marcel!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Naast ergotherapeut in een verpleeghuis ben ik fotograaf. Ik houd me het liefst bezig met macrofotografie, fotografie van kleine dingen of details van heel dichtbij gefotografeerd.

 Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?

Mijn persoonlijke rijkdom ligt op het creatieve vlak. Voor zowel mijn beroep als ergotherapeut als voor fotograaf is creativiteit mijn grootste drijfveer. Daar beleef ik het meeste plezier aan. Het mooiste compliment dat een collega ooit aan me gaf, is dat ik een out of the box-denker ben.

Ik heb voor de gezondheidszorg gekozen, omdat ik van betekenis wil zijn voor andere mensen. En wat is er mooier om van betekenis te zijn voor iemand in zijn laatste levensfase? Daar zit voor mij ook mijn geluk in, ik krijg daar een goed gevoel van. En dan is het bedenken van creatieve oplossingen in combinatie met van betekenis kunnen zijn voor anderen, het mooiste wat er is.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?

In mijn werk als ergotherapeut kan ik veel regelen: zorgen dat iemand comfortabel ligt of zit. Zorgen dat iemand nog mobiel kan zijn wanneer lopen niet meer vanzelfsprekend is. Zorgen dat iemand rust kan vinden in de drukke wereld om hem heen waarop hijzelf langzamerhand de grip kwijtraakt.

Als fotograaf hoop ik dat de kijker geroerd raakt door het beeld dat ik maak. En dat zit

’m vaak in kleine details: kleur, compositie, licht en de kwinkslag die ik in mijn werk probeer aan te brengen. Het is prachtig om te zien hoe iemand blij van mijn werk kan worden. Ik geloof dat Cora daar zelf een mooi voorbeeld van is.

 Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?

Fotografie is altijd iets geweest wat mijn belangstelling had, maar ik heb nooit overwogen om daar mijn beroep van te maken. Nog steeds zie ik mijzelf niet als fotograaf. In de eerste plaats ben ik ergotherapeut, en fotografie doe ik erbij. Dat is een mooie combinatie. Hierdoor hoef ik niet actief op zoek naar klanten die mijn werk willen kopen. Ik ben meer op zoek naar mogelijkheden om mijn werk te kunnen laten zien. Dat is voor mij belangrijker dan het geld dat ik ervoor krijg. Ik heb in mijn loopbaan wel gezocht naar mogelijkheden om van fotografie mijn belangrijkste inkomstenbron te maken. Het is een mooie zoektocht geweest, maar ik ben erachter gekomen dat ik daar niet gelukkiger van word. Verkopen is niet mijn ding. Het neerzetten van mensen voor een spontane groepsfoto evenmin. Toen ik dat inzag, was de keuze om me vooral op mijn eigen werk te focussen, met hier en daar een uitstapje, veel makkelijker.

De digitale fotografie heeft wel het een en ander in een stroomversnelling doen geraken. Daardoor is mijn fotograferen professioneler geworden. Ook maakt internet het eenvoudiger om mijn werk aan de wereld te laten zien.

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?

Ik denk dat iemand zelf wel weet waar zijn of haar rijkdom ligt of waarin je het moet zoeken. Wat is je grootste drijfveer waarin je geluk verborgen ligt? Voor ieder mens is geluk te vinden in andere waarden die je zelf bepaalt. Vraag jezelf steeds af of je je geluk in je werk gevonden hebt, of dat je verder in je werk moet zoeken of dat je het misschien wel heel ergens anders moet zoeken.

Over deze serie
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –26-6-2017

Dit vind je misschien ook leuk...