‘Je goed voelen omdat anderen zich beter gaan voelen is het mooiste wat er is’

‘Je goed voelen omdat anderen zich beter gaan voelen is het mooiste wat er is’

vragen aan Marc Gnodde over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.

In dit interview stel ik graag Marc Gnodde aan je voor.

Marc is samen met zijn vrouw Ans Tros eigenaar van twee bedrijven:

de SchoolvoorCoaching en VistaNova, School voor loopbaan & leiderschap. Zie https://www.schoolvoorcoaching.nl en https://www.vistanova.nl.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Marc!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Mijn werk bestaat uit het ontwikkelen en opleiden van mensen die zichzelf beter willen leren kennen en coach willen worden. Want het sterkste instrument in coaching ben jezelf, of het nu om loopbaancoaching of life coaching gaat. Mijn rol is vooral die van ondernemer en het organiseren van de randvoorwaarden van het opleidingsprogramma. Kwaliteit van de inhoud en de docenten en trainers staat daarbij voorop. Onze opleidingsinstituten SchoolvoorCoaching en VistaNova hebben zich in vele jaren opgewerkt tot een A-merk. Deze merkbeleving in de markt bewaken we zorgvuldig.

Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?

Mijn rijkdom in het werk is de positieve energie die ik krijg van deelnemers die een persoonlijke en professionele groei doormaken en vol enthousiasme en zichtbaar gemaakte liefde het vak coaching gaan uitoefenen in een organisatie of als zelfstandige.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?

In de missie van VistaNova staat: ‘Werk is zichtbaar gemaakte liefde.’ Een citaat van de Libanese dichter Khalil Gibran. Als er loopbaancoaches goed door ons worden opgeleid die vol liefde veel mensen in beweging krijgen om dát te doen in hun leven waar hun hart naar uitgaat dan neemt de hoeveelheid zichtbaar gemaakte liefde in de vorm van werk in de wereld een klein beetje toe. Dat is de betekenis die ik toevoeg door mijn werk.

Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?

Als sales- en marketingmanager en later als organisatieadviseur werkte ik vooral met concrete producten en processen in organisaties. Ik verbaasde me er regelmatig over dat plannen er op papier vaak prachtig uitzagen, maar in de praktijk niet of nauwelijks werden uitgevoerd. Op de één of andere manier ontbrak de passie bij de mensen die ermee moesten gaan werken. Ik ben me gaan verdiepen in het werken met mensen en teams. Eerst als individueel en teamcoach, later ook als loopbaancoach. Ik merkte dat ik met coaching mensen in beweging kon krijgen waarbij de passie toenam. Daar werden mijn klanten en ikzelf blij van. Een prachtvak.

Dankzij mijn organisatietalent kon ik bij SchoolvoorCoaching en VistaNova al snel de kar trekken.

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?

De mens is een sociaal dier. Betekenisvol werk of betekenisvolle activiteiten dragen bij aan de samenhang en stabiliteit van onze samenleving op kleine schaal. Kijk of je in je eigen omgeving kan bijdragen aan het geluk van anderen en daardoor ook van jezelf. Liefde gaat dan stromen. En het levert erkenning op. Je goed voelen omdat anderen zich beter gaan voelen is het mooiste wat er is. Een grote rijkdom.

Over deze serie
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –12-6-2017

 

Dit vind je misschien ook leuk...