Als je begint met geven, krijg je vanzelf (ooit) iets terug

‘Als je begint met geven, krijg je vanzelf (ooit) iets terug’

 vragen aan Tom Klinker over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.

In dit interview stel ik graag Tom Klinker aan je voor. Tom voert samen met zijn compagnon André Lollinga het bedrijf Academycoaching. Zie https://www.academycoaching.nl.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Tom!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Wij laten mensen weer genieten. Dat vraagt wellicht om wat meer toelichting. Ons bedrijf Academycoaching richt zich op de coaching van hoger opgeleide young professionals. Daarin bieden we begeleiding op drie lagen: persoonlijk, professioneel en carrièregericht. Ook kent onze begeleiding verschillende vormen. We hebben drie pakketten van begeleiding die verschillen in de verhouding van online- en face to face-gesprekken. Afhankelijk van de vraag of ontwikkelbehoefte adviseren wij een persoonlijk begeleidingspakket. Daardoor verloopt ieder traject weer anders. Onze pakketten zijn inzetbaar vanaf een persoon en op te schalen naar grote groepen van wel honderd young professionals tegelijk. We stellen dus ook groepsprogramma’s samen met workshops en trainingen.

Naast de uitvoerende begeleiding van young professionals geven we advies aan organisaties hoe ze hun interventies voor young professionals in kaart kunnen brengen en verder kunnen inrichten. Wij laten zien dat elke medewerker op die manier zijn of haar eigen ontwikkelpad kan samenstellen. Op ontdekkingstocht mag gaan naar zijn/haar eigen genieten!

Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?

Rijkdom is voor mij altijd een balans tussen de letterlijke betekenis van rijkdom in geld en het grotere geluk. Als ondernemer bezit ik een gezonde commerciële drive, maar ik merk dat ik die pas kan inzetten als ik het gevoel heb dat ik ook daadwerkelijk impact heb. In mijn geval impact op de doelgroep die we begeleiden. Soms manifesteert zich dat klein of pas jaren later. Ik geloof dat iedereen zijn ontdekkingstocht aan mag gaan om zijn of haar geluk/genieten te vinden of te behouden. Rijkdom is dan voor mij als ik zie dat iemands ogen gaan twinkelen. Ik vind het heerlijk om te kijken of te luisteren naar iemand die met passie over iets vertelt of iets beleeft.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?

Een blijere wereld waarin iedere (young) professional geniet van de dingen die hij/zij doet. Iedereen mag compassievol leven en bevlogen zijn en blijven. Dat is wat we doen en waarop we hopen bij de begeleiding van young professionals. Wanneer wij hieraan als Academycoaching kunnen bijdragen, is onze missie geslaagd.

Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?

Dat is nogal een weg geweest. Aanvankelijk wilde ik bij de Wapentechnische Dienst van de marine werken. Ik heb namelijk elektrotechniek gestudeerd. Maar toen ik tijdens de laatste jaren van mijn opleiding teams moest gaan leiden en marketing moest bedrijven om projecten op te starten, bleek ik dit veel leuker te vinden en zo ben ik de marketing in gerold. Toen ik hierin werkte, begon ik me ook te verdiepen in de menskant van marketing. Hoe zet je jezelf als persoon op de kaart? Dit bracht me bij veel coachingsorganisaties waar ik voor heb gewerkt. Hier ontdekte ik wat coaching voor mensen kan betekenen. Ik leerde zelf al snel in een telefoongesprek tot de kern te komen om zo de juiste coach aan te wijzen en te koppelen aan de coachee. Dat was de eerste stap in de richting van mijn persoonlijke ontdekkingstocht naar genieten.

Bij mijn laatste werkgever heb ik mijn huidige compagnon leren kennen en in 2008 zijn we Academycoaching gestart. Destijds ook al met een idealistisch doel, namelijk om studentenuitval terug te dringen in Nederland. Inmiddels is dat doel dus iets verschoven naar de ontdekking van genieten voor young professionals.

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?

Volgens mij is rijkdom dat je kunt genieten in het moment. Dat je om je heen durft te kijken en beseft wat je allemaal al hebt. Ook is rijkdom voor mij een natuurlijke drive vinden en behouden voor datgene waar mijn ogen van gaan twinkelen. Volgens mij ligt dat vooral aan de instelling dat je altijd iets kunt brengen en dat je in je eigen kracht mag staan. Te veel mensen beginnen met halen. Ik geloof erin dat als je begint met geven je vanzelf (ooit) iets terug krijgt.

Over deze serie

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –30-10-2017

 

Dit vind je misschien ook leuk...