Rijkdom is niet in euro’s uit te drukken

‘Rijkdom is niet in euro’s uit te drukken’

vragen aan Rob Wesselink over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.

In dit interview stel ik graag Rob Wesselink aan je voor. Rob Wesselink is verzorgende in een verpleeghuis en heeft een eigen bedrijf als grafisch ontwerper, wesselXXdesign. Zie https://www.linkedin.com/in/rob-wesselink-75b40a1b.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Rob!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Ik werk als verzorgende/medewerker maatschappelijke zorg in een verpleeghuis. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf wesselXXdesign. Ruim drie jaar geleden heb ik de overstap gemaakt van de grafische en reclamebranche naar de zorgsector. Na ruim 35 jaar gewerkt te hebben als vormgever was ik toe aan een andere invulling van mijn werkzame leven. Mijn ruime ervaring als vormgever zet ik daarnaast in bij mijn eigen bedrijf.

Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?

Als de cliënt, of dat nu om verzorging of vormgeving gaat, blij is met wat je voor hem of haar betekent, is dat een vorm van grote rijkdom. Dat is niet in euro’s uit te drukken.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?

Door net dat beetje meer te doen dan een cliënt van mij verwacht. Proberen met al mijn kennis en ervaring het maximale te doen.

Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?

Als kind was ik al gek op tekenen en dingen vormgeven. Daar heb ik opleidingen in kunnen volgen en dat is uiteindelijk mijn professie geworden. Daarnaast zorg ik graag voor mensen waardoor ik nu ook op een ander gebied werkzaam ben.

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?

Rijkdom in geld uitgedrukt komt maar voor een klein deel voort uit het werk dat je doet. De grootste rijkdom ervaar je door wat je vanuit je achtergrond en ervaring aan je naaste kunt toevoegen.

Dat kunnen zijn:

  • Een mooi ontwerp waar niet alleen de klant maar ook ikzelf tevreden en enthousiast over ben.
  • In de verzorging een cliënt, die vaak in de laatste levensfase verkeert, een menswaardig en respectvol bestaan geven.

Over deze serie
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –18-9-2017

 

Dit vind je misschien ook leuk...