3b. Moeder Bever

Doelstellingen van de serie Karakter en Beverburchten

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:

Toon text

‘Stilte staat tegenover zelfzucht en gebed tegenover grootspraak.’ Dat is een heel korte samenvatting van wijze woorden die ik las bij Abraham Heschel, een joodse filosoof, en die alles te maken hebben met karaktervorming, het onderwerp van deze blogserie.

Karaktervorming gebeurt daar waar jij je laat veranderen aan het leven. Deze verandering ontstaat waar jij je verhoudt tot ‘het anders’ in jezelf, in de ander en het andere. Tot dat wat we snappen, kunnen we ons gemakkelijk verhouden. In het leven komen we echter voortdurend zaken tegen in onszelf, in de ander en in het andere die we helemaal niet goed snappen. De neiging die dan automatisch ontstaat, is om in afweer te stappen, een oordeel te vellen of onze ogen te sluiten. En juist wanneer we dat niet doen en ons verhouden tot ‘het anders’ waarmee we geconfronteerd worden, ontstaat karaktervorming.

De stilte schept ruimte voor de confrontatie met het andere. In de stilte stopt de gerichtheid op alleen onszelf. In de stilte komt de grootspraak tot zwijgen. In de stilte vallen het (ant)woord en het weten weg. Dan kunnen we op andere gedachten komen. De stilte schept ruimte voor karaktervorming.

Ik zoek zelf een aantal keren per jaar een week(end) de stilte om zo de grote woorden om en in mijzelf weer even kwijt te raken. Te komen bij niet-weten. Ook mijn eigen angst en onzekerheid onder ogen te zien, die meestal oorzaken zijn van grootspraak. En zo nieuwe gedachten op te kunnen laten komen. Deze manier van leven helpt mij om te oefenen, zodat ik mijn karakter in kleine stappen kan vormen. Een levensproces.

Een andere vorm om tot stilte én karaktervorming te komen, is bewust reflecteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een dag- of logboek. Hoe reageerde ik in deze (werk)situatie? Zou dit anders kunnen? Hoe wil ik mij ontwikkelen? Wat staat mij daarbij in de weg? Wat is mijn kracht?

Nog een manier om je karakter te vormen, is door middel van een intervisiegroep. Een intervisiegroep kan je helpen om je eigen dilemma’s, ontwikkelpunten en vragen met anderen onder woorden te brengen en anderen de gelegenheid te geven je een spiegel voor te houden.

Een persoonlijk voorbeeld. Ik heb een eigen bedrijf. Dat betekent dat ik behalve concrete prestatiedoelen (bijvoorbeeld: ik wil dan en dan een workshop hebben ontwikkeld) ook oefen- en ontwikkeldoelen stel. Ik ben iemand met veel visie. Omdat ik behoorlijk introvert ben en eigenlijk ook best verlegen, breng ik die visie niet zo makkelijk voor de bühne. Mijn oefen- en ontwikkeldoel is dat ik mijn visie zo verwoord dat ik anderen ermee help om zich te ontwikkelen en zo mijzelf zichtbaar maak met mijn visie. Dit gaat over karaktervorming. Dan gaat het over mijn eigen dilemma’s onder ogen zien en daarmee dealen. Stilte, intervisie, supervisie en goede collegiale contacten helpen mij om met mijn dilemma’s te dealen.

Ik zie het leven als een speelveld waarop allerlei toestellen staan die ik mag ontdekken, verkennen, ermee oefenen en zo mijzelf ontwikkelen. Dat helpt me om niet teleurgesteld te raken over al die dingen waar ik niet tevreden over ben, die niet gelukt zijn en die ik niet gehaald heb. Ik mag oefenen. Ik mag spelen.

Karaktervorming kan alleen plaatsvinden wanneer we tot stilte en tot stilstand komen, sprakeloos en ant-woord-loos durven worden en zo andere gedachten toelaten. In de komende blogs beschrijf ik twintig eigenschappen of elementen die bijdragen aan karaktervorming. Deze eigenschappen of elementen keren terug in de parabels over de familie Bever die ook deel uitmaken van deze blogserie.

Ik hoop dat de blogs en parabels je helpen om tot stilstand te komen en zo in kleine stappen je eigen karakter te vormen!

3b. Moeder Bever

Na zijn ontmoeting met Uil (zie blog 2b ) komt Vader Bever thuis. Hij deelt zijn inzicht met Moeder Bever: ‘Wij wilden dat Bas in het bedrijf kwam. Hijzelf heeft dat nooit gewild. We weten allemaal al jaren dat hij een kunstenaar is.’

Moeder Bever, de drijvende kracht achter de hele maatschap waarin alle bedrijven van de Beverkinderen zijn opgenomen, wordt woedend! ‘BB – Bas Bever – specialist in dammen en dijken is het belangrijkste onderdeel van ons bedrijf. En nu zou hij ineens ongeschikt zijn voor ons bedrijf. Hij wil gewoon niet. Bas was altijd al een buitenbeentje. Maar hij moet zich aanpassen! Hij is een BEVER, ja!’

Vader Bever loopt weg. Hij kan slecht tegen conflicten. En zo kwaad als hij Moeder Bever nu ziet, heeft hij haar zolang hij haar kent, nog niet gezien.

Vader Bever zwemt een rondje, knaagt wat en stapelt wat hout. Dan opeens slaat hij met zijn staart op het water. Het signaal onder Bevers dat er gevaar dreigt. Uit alle hoeken en gaten van de territoria van de familie Bever schieten Bevers weg. Op zoek naar een veilig heenkomen.

Pas diep in de nacht komen alle Bevers schoorvoetend weer tevoorschijn. Ze verzamelen zich in de burcht van Vader en Moeder Bever. Is het veilig?

Bij de ingang vangt Vader Bever hen op: ‘Ja, het is veilig!’

Vader legt uit: ‘Jullie moeder en ik hadden vanmiddag een conflict. Ik ging weg en was zonder dat ik dat wilde, heel erg boos. Ik probeerde mijn boosheid te verbergen. Tot ik uit kwaadheid met mijn staart op het water sloeg. Jullie dachten dat er gevaar dreigde. Dat was niet zo. Ik was alleen heel kwaad.’

‘Mogelijk dreigde er toch gevaar?’ suggereert zoon Bernt, die een onderaanneming heeft in het bouwen van bruggen en aquaducten. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat jullie een conflict hadden. En ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn zachtmoedige vader zo kwaad werd dat hij op het water sloeg. Dat voelt als gevaar… Kunnen jullie uitleggen wat er aan de hand is?’

Vader Bever legt zijn zorg om zoon Bas uit en hij vertelt over zijn gesprek met Uil. Moeder, inmiddels meer tot rust gekomen, legt uit wat haar standpunt is.

‘Moeder,’ reageert Bernt, ‘is wat u van Bas verwacht uw beeld van hem, of is dit de echte Bas, de bever zoals hij ten diepste is en zoals u hem niet wilt zien? Gaat dit over uw verlangen of over zijn verlangen?’

Moeder buigt haar hoofd. Er lopen tranen langs haar stompe snuit. Ze knikt. Ze heeft het begrepen.

(Dit verhaal is een verwerking van Blog 3a. Beeldenstorm.)

Groeivraag

Met wie identificeer jij het meest in dit verhaal? Welke herinnering of welke situatie komt er bij jou naar voren als je hieraan denkt? Wat wil je? Neem de tijd om dit op te schrijven.

Bronnen voor deze serie

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Dam, A. van (2009), De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren, Amsterdam: Ambo.

Derks, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.

Grün, A. (2010), Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, Baarn: Forte Uitgevers BV.

Halík, T. (2016), Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven, Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum.

Ouaknin, M. (2001), De tien geboden, Amsterdam: Uitgeverij Boom.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rossum, C. van, ‘Angst is niet iets om bang voor te zijn’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 4, pp. 55-58.

Rossum, C. van, ‘Verbinding creëren door te luisteren’, in: CoachLink Magazine 2015, nr. 3, pp. 80-83.

Rossum, C. van, ‘Gezond en duurzaam werken – een leerproces voor werkgever en werknemer!’, in: CoachLink Magazine 2016, nr. 5, pp. 56-59.

Rossum, C. van, ‘Leidinggeven aan gezond en duurzaam werken’ in: CoachLink Magazine 2016, nr. 6, pp. 70-73.

Sinek, S. (2016), Begin bij het waarom. De gouden cirkel van ondernemen, Amsterdam: Uitgeverij Business Contact.

Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema.

Over het blog

De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –18-12-2017

Dit vind je misschien ook leuk...