Jouw waarom: Niek Bakker
‘Vlooi meer, vergader minder’
Waarom doen mensen het werk dat zij doen? Waar worden mensen blij van in hun werk? Wat maakt dat mensen trouw blijven in en aan hun werk? Deze vragen gaan over de drijfveren, over het waarom van werk.
Met Loopbaanparadox wil ik mensen (terug)brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Over dit waarom en onze drijfveren hield Simon Sinek, de schrijver van het boek Begin bij het waarom. De Gouden Cirkel van ondernemen een mooie TEDxMaastricht (https://www.youtube.com/watch?v=4VdO7LuoBzM). In het netwerk om Loopbaanparadox werk ik samen met bevlogen mensen die ‘het waarom’ in hun werk graag centraal stellen. In deze blogserie laat ik hen aan het woord over hun waarom…
In dit interview stel ik graag Niek Bakker aan je voor. Niek werkt als directeur, senior adviseur, coach en trainer voor MDFnl. MDFnl maakt deel uit van een wereldwijde organisatie en zet zich in voor organisaties die een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en of nemen. Zie http://www.mdfnl.nl/.
Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Niek over zijn ‘waarom’!
Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?
Ik help mensen met elkaar praten en zo beter hun doelen realiseren.
Je zag het filmpje van Simon Sinek. Hij verbindt het doel – dat wat ertoe doet –en het ‘waarom’ – de drijfveren – met elkaar. Kun jij iets vertellen over wat jou ten diepste drijft in je werk?
Ons motto is nog steeds: ‘Our World is about People.’ Daaraan kun je toevoegen: Organisaties bestaan niet, alleen mensen die proberen samen te werken. Mijn drijfveer is samenwerking. Om te kunnen samenwerken, moet je ook echt met elkaar in contact zijn.
Hoe blijf je geïnspireerd om het werk te doen dat je doet? Welke keuzes maak(te) je daarvoor? Heb je ook obstakels ervaren, en zo ja, hoe ben je daarmee omgegaan?
Inspiratie haal je uit de mensen met wie je werkt. Als je een blije groep mensen achterlaat die mede dankzij jou meer verbinding met elkaar hebben gemaakt. Als jouw collega’s graag naar de zaak komen, omdat ze daar mensen treffen met wie ze graag samen dingen doen.
Het creëren van een atmosfeer waarin mensen plezier met elkaar hebben en aan elkaar beleven, is mijn belangrijkste inspiratie. Als die atmosfeer er niet is, dan sla ik dood, dan heb je niets aan mij, alles wat ik zeg wordt dan dorre kost, niet te verteren kost. Dus eerst de atmosfeer neerzetten en als dat niet lukt, blijven proberen om die te beïnvloeden. In een training kan dat betekenen dat je het programma omgooit en mensen oefeningen laat doen waardoor ze plezier krijgen en op een andere manier naar hun werkelijkheid kijken. In een werksessie kun je dat doen door mensen elkaar op een andere unieke wijze beter te leren kennen. Nooit bang zijn om het onderwerp dat eigenlijk op de agenda staat, te laten varen en iets anders te doen. Je kunt altijd met een bochtje weer naar het doel toe.
De weg naar het doel moet een slingerpad zijn van plezierige ervaringen. Anders wordt het niks. Plezier is niet hetzelfde als lol, lachen, gein; plezier kan ook ervaren worden in een serieus, diepzinnig gesprek. Plezier betekent dat je op dat moment nergens anders wilt zijn dan met de mensen wie je op dat moment samen bent.
Plezier kan op elk moment worden verstoord, door een opmerking van iemand, door een onverwacht pijnlijke wending in een gesprek; dan wordt het spannend; dan komt het op mijn improvisatietalent aan om de balans te herstellen.
Simon Sinek stelt overtuigd dat echte inspiratie en verbinding alleen mogelijk zijn als we elkaar ook ‘werkelijk de hand schudden’, met andere woorden, door echt contact. Welke rol speelt voor jou ‘echt’ contact met de mensen met wie je samenwerkt? Is er voor jou een verband met je drijfveren?
Als ik inspiratie haal uit de mensen met wie ik werk, dan kan het niet anders of contact is rechtstreeks verbonden met mijn drijfveren. Vaak hebben mensen mij gevraagd: waarom begin je niet voor jezelf? Je kunt veel meer verdienen als je alleen werkt en niet als bedrijf met een aantal medewerkers.
Als econoom moet ik hen gelijk geven. Als ondernemer moet ik hen ook gelijk geven. Als professional en als mens niet. Hoewel organisaties niet bestaan, moet je wel iets organiseren wat mensen met elkaar verbindt. Die verbinding moet meer zijn dan elkaar ontmoeten als je samen een opdracht doet.
In mijn bedrijf hebben wij geen werkoverleg; bij ons heet dat ‘vlooien’. En iedereen die in de Apenheul geweest is, weet dat dit een sociale bezigheid is. Vlooien heeft maar één doel en dat is de onderlinge verbanden van de groep versterken. Dat betekent dat je echt contact probeert te maken. En dat doe je zonder agenda.
Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven over ‘het waarom’ in werk?
Vlooi meer, vergader minder.
Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –20-11-2018