Niet wat naam heeft

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De tweede serie richt de schijnwerpers op Albert Einstein. In deze aflevering: hoe vaar je een vaste koers als je midden in de schijnwerpers staat?

 

Ambivalente roem

Leiders van een zeker aanzien, BN’ers, artiesten, schrijvers en veel anderen hebben vaak een ambivalente relatie met hun roem. Wanneer we ons leven inrichten op basis van persoonlijk leiderschap, richten we ons niet meer op wat iedereen wil. We willen ons kompas, dat wat voor ons van waarde is, volgen. Dat roept soms applaus en soms weerstand op. Dat roept op dat mensen ons waarderen. Op andere momenten vinden mensen het uitermate dom wat we doen. Hoe ga je daar nu in vredesnaam goed mee om? We willen toch allemaal wel een beetje geliefd zijn? Er een beetje bij horen?

 

Derde klas

Ook Einstein had met zijn plek in de publieke ruimte een haat-liefdeverhouding. Camera’s en aandacht stootten hem af en oefenden aantrekkingskracht op hem uit. Een anekdote is dat hij van Praag naar Wenen reisde met de trein omdat drieduizend wetenschappers hem wilden horen spreken. Toen zijn gastheer hem wilde ophalen, wachtte hij keurig bij de eerste klas. Geen Einstein. Tweede klas? Rustig kwam Einstein aangelopen vanuit de derde klas. Zijn verklaring: ‘In de derde klas word ik minder lastiggevallen.’

 

Wat is jouw kompas?

Een belangrijke vraag is: wat is jouw en mijn kompas? Belangrijk bij het antwoord op die vraag is dat dit voor jou en mij heel verschillend kan zijn. Als ik dicht bij mijzelf blijf dan weet ik dat wanneer ik bij kan dragen aan de groei van mensen, ik in ieder geval mijn kompas volg. Tegelijk horen bij mijn kompas waarden als betrouwbaarheid, kwaliteit en stilte. Toch kan ik nog steeds van de route af raken als ik te veel geef – een valkuil – en te weinig ontvang. Al die zaken zal ik in het oog moeten houden, wil ik mijn persoonlijk leiderschap vormgeven.

Er is een ding wat ik niet moet doen: Mijn kompas aansluiten op wat de ander er van vindt. Dan raak ik zeker van de route.

Dat is wat ik in dit blog wil zeggen: Niet mensen van naam zijn persoonlijk leiders. Zij zijn persoonlijk leiders die hun kompas helder hebben en daarop varen. Dicht bij zichzelf en dicht bij wat hen drijft.

Ken jij jouw kompas? Kun je die in drie kernachtige woorden samenvatten? En hoe gebruik je het kompas in de praktijk? Als je daarop het antwoord hebt, ben jij persoonlijk leider!

 

Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Isaacson, W. (2014), Einstein. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek/Het Spectrum.

Hendrik Lorentz. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 5-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –11-06-2019

Dit vind je misschien ook leuk...