Grote kunstenaars stelen

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. Nu aandacht voor Steve Jobs, na Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Aflevering 4 maakt duidelijk dat stelen ‘part of the job’ is die leidinggeven heet.


Op bezoek bij Xerox

In december 1979 komen Jobs en een aantal collega’s bij het bedrijf Xerox voor een presentatie van de Xerox Parc. De corebusiness van Xerox bestaat uit kopieermachines en printers. Xerox Parc gebruikte microcomputertechnologiëen waarvan ze zelf geen idee hadden welke invloed deze konden hebben op de ontwikkeling van de computer.

Bij het genoemde bezoek realiseert Jobs zich dat hij maar een heel klein deel, het pr-stukje van de technologie, te horen en te zien krijgt. Hij dwingt een uitgebreidere presentatie af. Jobs zegt hierover: ‘Het was alsof er een sluiter voor mijn ogen werd weggehaald. Ik kon nu zien hoe de toekomst van het werken met computers eruit moest gaan zien.’ (Isaacson, 2011, p.128).  Xerox, zoals hierboven gezegd zonder besef van de eigen invloed, geeft hem een inkijkje in de grafische totaal vernieuwende gebruikersomgeving en het scherm. Het betrof een afbeelding in digitale vorm, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Nu heel normaal, toen dé volgende stap in de ontwikkeling. Apple stal deze ontwikkeling én overwon!


De grootste diefstal ooit

Later zal deze episode een van de grootste diefstallen ooit genoemd worden in de geschiedenis van de industrie. Middels deze ‘overval’’ van Apple op Xerox PARC kon Apple de computer als gebruiksvriendelijk, betaalbaar en gelikt design bij mensen thuis brengen.  Jobs heeft hierop zijn eigen visie, die dat wel ten dele onderschrijft:

‘Het komt erop neer dat je je open probeert te stellen voor de beste dingen die de mens ooit heeft gepresteerd, en daarna probeert die dingen op te nemen in wat je zelf aan het doen bent. Ik bedoel, Picasso heeft ooit gezegd: “Goeie kunstenaars kopiëren, grote kunstenaars stelen.” En we hebben ons nooit geschaamd voor het stelen van grote ideeën.’ (Isaacson, 2011, pp. 128,129)

Ja, daar kun je dus van alles van vinden…


Ik ben ook een dief

Als ik alleen naar dit stukje tekst en deze visie van Jobs kijk, ben ik het honderd procent met hem eens. Gedurende mijn leven en loopbaan en tijdens de ontwikkeling van Loopbaanparadox en Leiderschapsparadox leerde ik veel van anderen. Het visiedocument dat de visie van Leiderschapsparadox weergeeft, heeft maar liefst een literatuurlijst van vijf pagina’s. Ik doe wat Steve zegt. Ik steel! En ik steel hartgrondig!

De kern van mijn visie is kort samengevat dat de relatie het fundament is onder de inhoud van werken. Waar we de relatie, de betrekking, geen aandacht geven, devalueert de inhoud in hoog tempo. Dat betekent dat we in samenwerken in eerste instantie de missie, drijfveren en behoeften van mensen moeten kennen, zodat we tot een gezamenlijke missie en drijfveren kunnen komen.

Heb ik dat van mijzelf? Zeker niet! Deze overtuiging vormt ook de kern van het systemische denken. En ik werd hierin geschoold via de methodiek Hoogendijk nu in eigendom van VistaNova. Zijn visie op missie en drijfveren vind je terug in mijn visie. Deze visie heb ik dus ‘gestolen’ om mijn leiderschap te ontwikkelen en anderen te helpen in hun ontwikkeling.


Stelen als ‘part of the job’

(Persoonlijk) leiderschap heeft mijns inziens altijd een lerende en bescheiden houding ten opzichte van het eigen kennen en weten. Bij het bovenstaande mag je de kanttekening zetten of dat wat ik doe ‘stelen’ is. Dat vind ik prima. Het punt dat ik wil maken is het volgende. Je kennis en ervaring heb je nooit alleen van jezelf. Ze zijn altijd verbonden met anderen van wie je hebt kunnen leren, dingen kunnen afkijken, overnemen. Stelen is zogezegd ‘part of the job’ in het ontwikkelen van (persoonlijk) leiderschap en maakt bescheiden…

Ben jij een grote kunstenaar? Van wie heb jij gestolen?


Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:

Toon text

Bronnen voor deze serie

Covey, S.R. (2015), De zeven eigenschappen voor succes in je leven.Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.

Grafische gebruikersomgeving. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafische_gebruikersomgeving.

Isaacson, W. (2011), Steve Jobs. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek | Het Spectrum.

Rossum, C. van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies. Rotterdam: Loopbaanparadox, in eigen beheer.

Rasterafbeelding. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rasterafbeelding.

Steve Jobs. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

Xerox. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 17-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Xerox.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –5-11-2019

Dit vind je misschien ook leuk...